Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obrovské požiare v Portugalsku a Španielsku: Štyria ľudia zahynuli a stovky museli evakuovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

LISABON - Požiarnici v Portugalsku a Španielsku dnes pokračovali v boji s desiatkami prírodných požiarov, ktoré vyčíňajú už týždeň a patria k najničivejším za uplynulé roky na Pyrenejskom polostrove. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Požiare podnecované vetrami a vysokými teplotami pripravili počas uplynulého víkendu o život najmenej štyroch ľudí v Portugalsku a jedného v Španielsku a stovky ľudí prinútili opustiť ich domovy.

Portugalská Národná služba civilnej ochrany dnes uviedla, že s vyše 50 požiarmi v krajine bojuje asi 2000 hasičov podporovaných vyše desiatkou lietadiel. Jeden z najvytrvalejších požiarov, ktorý vznikol pred týždňom pri meste Sao Pedro do Sul v centre krajiny, sa im konečne podarilo dostať pod kontrolu.

Portugalský premiér António Costa pri návšteve spáleného územia v oblasti Arouca priznal, že krajina má problém zvládnuť také množstvo požiarov na rôznych miestach. "Naše zdroje sú využité na maximum," povedal portugalským novinárom.

V Španielsku 10 hasiacich lietadiel a vrtuľníkov pomáhalo vyše 400 požiarnikom pri hasení plameňov v severozápadnej provincii Galícia, kde požiare postihli územie o rozlohe 7000 hektárov. Vláda Galície, ktorá hraničí so severným Portugalskom, uviedla, že eviduje sedem aktívnych požiarov a pod kontrolou má štyri z nich.

Minulý týždeň si lesné požiare na portugalskom ostrove Madeira vyžiadali životy troch starších ľudí, zranili vyše 300 osôb a zničili viaceré domy a hotel. Španielska polícia zatkla niekoľko ľudí, ktorých podozrieva zo založenia niektorých požiarov.

Jeden z osobitne ničivých požiarov na Kanárskych ostrovoch založil neúmyselne Nemec, ktorý sa pokúšal spáliť použitý toaletný papier. Tento požiar zničil na ostrove La Palma les o rozlohe 4000 hektárov.

Viac o téme: ŠpanielskoPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu