Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Maďarsku začala kampaň pred referendom o migračných kvótach: Otázka je známa, odpoveď príde v októbri

János Áder
János Áder (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Dnešným dňom sa v Maďarsku začala oficiálna kampaň pred októbrovým referendom o migračných kvótach. V zmysle zákona o volebnom procese sa kampaň začína 50. deň pred konaním ľudového hlasovania a trvá až do dňa plebiscitu, uviedla agentúra MTI.

V referende podľa platných maďarských právnych noriem nie sú obmedzené výdavky na kampaň. Národná volebná komisia (NVB) v piatok odmietla sťažnosť opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) na vládnu kampaň bez vecného preverenia jeho obsahu. Rozhodnutie odôvodnila tým, že kampaň môže skúmať len v čase jej oficiálneho trvania, teda až od dneška.

MSZP vyjadrila presvedčenie, že vláda by nemala robiť kampaň v súvislosti s plebiscitom, a ak aj áno, tak by mala zaujať neutrálne stanovisko. Vláda tiež podľa socialistov v kampani používa nepravdivé tvrdenia. V médiách a na bilbordoch občanov už niekoľko týždňov "plaší" tým, že Brusel chce do Maďarska presťahovať utečencov v počte, ktorý sa rovná počtu obyvateľov celého mesta.

Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"

Viac o téme: ReferendumUtečenciMigrantiMaďarskoJános Áder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu