Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ostro sledovaná kauza naďalej pokračuje: Ekvádor dal súhlas švédskym vyšetrovateľom

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ekvádor súhlasil s tým, aby švédski vyšetrovatelia vypočuli zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea v priestoroch ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Na svojej webovej stránke o tom dnes informovali noviny Guardian.

Assange sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhajú vo veci znásilnenia, ktorého sa mal v tejto škandinávskej krajine dopustiť v roku 2010. 

On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA, kde mu hrozí stíhanie kvôli zverejneniu tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks. Assange už dávnejšie navrhol, že výsluch v kauze údajného znásilnenia by mohol prebehnúť na ekvádorskej ambasáde. Švédska prokuratúra však s takouto možnosťou súhlasila len nedávno. 

Ekvádorská generálna prokuratúra teraz zverejnila dokument, ktorý vyjadruje oficiálny súhlas s uskutočnením výsluchu v priestoroch ambasády v Londýne. "V nadchádzajúcich týždňoch bude stanovený dátum konania, ktoré prebehne na veľvyslanectve Ekvádoru v Spojenom kráľovstva," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry, ktoré citoval Guardian. 

Vypočúvanie sa uskutoční na základe bilaterálnej dohody o spolupráci v trestnoprávnych záležitostiach, ktorú Ekvádor a Švédsko podpísali vlani v decembri. Ekvádor už pred štyrmi rokmi udelil Assangeovi - aktivistovi a publicistovi austrálskeho pôvodu - politický azyl. V prípade opustenia ekvádorskej ambasády v Londýne by mu však hrozilo zatknutie a vydanie do Švédska.

Viac o téme: Julian AssangeWikiLeaks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu