Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O krok bližšie k odhaleniu: Z oceánu vytiahli čiernu skrinku lode potopenej hurikánom

Pátracie tímy vyniesli na hladinu čiernu skrinku potopenej americkej nákladnej lode, ktorú zasiahol kurikán
Pátracie tímy vyniesli na hladinu čiernu skrinku potopenej americkej nákladnej lode, ktorú zasiahol kurikán (Zdroj: SITA)

JACKSONVILLE - Pátracie tímy v oblasti Atlantického oceánu pri Bahamách vyniesli na hladinu tzv. čiernu skrinku americkej nákladnej lode El Faro, ktorá sa tam potopila 1. októbra 2015, keď ju zasiahol hurikán Joaquin. Americká Národná rada pre bezpečnosť dopravy (NTSB), ktorej vyhlásenie priniesla agentúra AP, vyjadrila v utorok nádej, že obsah záznamníka plavebných údajov pomôže vyšetrovateľom získať predstavu o posledných chvíľach tohto plavidla.

Loď El Faro dlhá približne 240 metrov sa dostala do problémov po tom, ako jej počas plavby z prístavu Jacksonville na Floride do portorického San Juanu zlyhala pohonná sústava. Výsledkom bolo potopenie do vyše štyriapolkilometrovej hĺbky, pri ktorom zahynula celá 33-členná posádka.

Palubný záznamník sa podarilo nájsť ešte v apríli, pátracie tímy ho však doteraz neboli schopné dostať z oceánskeho dna. K potopenému vraku sa vrátili v pondelok 8. augusta a vyslali k nemu diaľkovo ovládanú ponorku. Návrat na pevninu je plánovaný okolo 12. augusta, následne by sa podľa NTSB malo začať s analyzovaním obsahu čiernej skrinky.

Posádku počas osudnej plavby tvorilo 28 Američanov a päť Poliakov. Niekoľko dní po zmiznutí lode našli blízko Bahamských ostrovov telo jednej z obetí, olejovú škvrnu a trosky, ako aj silno poškodený záchranný čln.

Viac o téme: Čierna skrinkaHurikánAtlantický oceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu