Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Istanbul zažil kolosálnu akciu: Milióny ľudí sa zišli na demonštrácii proti prevratu

Recep Tayyip Erdogan víta obrovský dav Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan víta obrovský dav (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Milióny Turkov sa dnes zišli na masovej demonštrácii v Istanbule proti zmarenému pokusu o vojenský prevrat z 15. júla. Manifestácia sa konala na pobreží Marmarského mora v európskej časti Istanbulu. Nespočetné turecké zástavy v rukách účastníkov zhromaždený premenili dav na červeno-biele "more", uviedla agentúra AP.

Podľa organizátorov ľudia svojou účasťou bez ohľadu na stranícku príslušnosť vyjadrili podporu princípom tureckej demokracie a vzdali hold 270 "mučeníkom", ktorí zahynuli počas pokusu o puč. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa na míting doviezol vrtuľníkom spolu so svojou manželkou Emine. Okrem neho prišli aj náboženskí predstavitelia a lídri dvoch z troch opozičných strán. 

Chýbali jedine predstavitelia prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), ktorí neboli na akciu pozvaní. Oficiálne odhady počtu účastníkov neboli bezprostredne k dispozícii, podľa tureckých médií ich však bolo niekoľko miliónov. Zhromaždenie sa začalo minútou ticha za obete prevratu, spevom tureckej hymny a odriekaním islamských modlitieb. 

Istanbul zažil kolosálnu akciu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Pódiu dominovali turecké štátne vlajky a portréty prezidenta Erdogana a zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka. Prenos z podujatia mohli naživo sledovať prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek obyvatelia všetkých tureckých provincií. Vo veľkých tureckých mestách sa pri nich zišli niekoľkotisícové davy. 

Bezpečnosť istanbulskej demonštrácie zaisťovalo takmer 15.000 policajtov a vo vzduchu krúžili vrtuľníky. Na zhromaždisku boli preventívne rozmiestnené aj protilietadlové batérie. Prichádzajúci účastníci sa museli podrobiť prehliadkam na detektoroch kovov. 

Viac o téme: DemonštráciaTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu