Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšie olympijské hry budú u nás, tvrdí Hollande: Dovtedy skončíme s terorizmom

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Francúzsky prezident Francois Hollande po príchode do Ria de Janeiro, kde sa zúčastní na slávnostnom otváracom ceremoniáli olympijských hier (OH), vyjadril nádej, že do roku 2024, keď sa Paríž uchádza o usporiadanie takéhoto podujatia, bude celkové riziko terorizmu znížené na minimum. Uviedla to v piatok tlačová agentúra DPA.

Hollande sa pred odchodom do Brazílie netajil tým, že priamo v dejisku tohtoročných hier bude počas dvoch dní lobovať za úspešnú kandidatúru Paríža na usporiadanie letných OH v roku 2024. Francúzsky prezident zároveň zdôraznil, že každá krajina, nielen Francúzsko, čelí hrozbe násilného extrémizmu.

"Musíme bojovať proti terorizmu a to je presne to, čo robíme teraz," odkázal na dianie v rodnej krajine. "Dúfam z celého srdca, že v roku 2024 táto bitka už bude vyhratá," dodal. Paríž bol hostiteľom OH už dvakrát - v rokoch 1900 a 1924.

Francúzska metropola však opakovane zlyhala pri kandidatúrach v rokoch 1992, 2008 a 2012. Najnovšou métou je získať letné OH v roku 2024, po tom, ako bude ich dejiskom v roku 2020 Tokio. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) má rozhodnúť o usporiadateľovi letných OH 2024 v septembri budúceho roka. Rivalmi Paríža sú Rím, Los Angeles a Budapešť. Hollande v súvislosti s terorizmom pripomenul, že počas nedávnych majstrovstiev Európy vo futbale vo Francúzsku nedošlo k žiadnym ozbrojeným incidentom ani útokom.

Viac o téme: Olympijské hryTerorizmusFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu