Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nahú sochu Michelangelovho Dávida v Petrohrade oblečú: Pobúrila občianku, vraj kazí deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstok.com)

PETROHRAD - Obyvatelia Petrohradu môžu až do 15. augusta v ankete hlasovať o najvhodnejšom oblečení pre kópiu Michelangelovej sochy Dávida, ktorého nahota pobúrila miestu občianku tak, že žiadala jej odstránenie. Informoval o tom spravodajský portál Lenta.ru.

Kópia slávnej sochy sa na jednej z petrohradských ulíc objavila ako pútač na multimediálnu výstavu "Michelangelo. Stvorenie sveta", ktorá sa koná v blízkosti evanjelického kostola a školy. Nahota sochy však pobúrila jednu Petrohradčanku do takej miery, že sa listom obrátila na splnomocnenca pre práva detí. Uviedla v ňom, že socha nezaodetého muža "kazí vzhľad Petrohradu i duše detí". Pracovníci ombudsmanovej kancelárie v Petrohrade sa so ženou stretli, ale nepodarilo sa im ju presvedčiť.

V reakcii na tento občiansky protest umelci zo skupiny Nord-7 na krátky čas v rámci svojej akcie zakryli Dávidove genitálie čiapkou, ktorú prilepili lepiacou páskou. Okrem toho však na internete spustili anketu, v ktorej je možné vybrať pre Dávida najvhodnejšie oblečenie, ktoré potom dajú ušiť a oblečú na sochu. Umelci prisľúbili, že socha bude zahalená do začiatku školského roku, aby školáci neboli konfrontovaní s jej nahotou.

Veľká časť Petrohradčanov nesúhlasí s názorom svojej prudérnej spoluobčianky, že socha nahého Dávida nepatrí do ulíc mesta. Im je určená anketa v rámci výstavy, v ktorej sa môžu vyjadriť, či Dávid v Adamovom rúchu má byť zahalený alebo môže zostať, ako ho Michelangelo vytvoril. Hovorkyňa výstavy Alina Lucová informovala, že výsledky prieskumu zverejnia 23. augusta. Návrh obliecť Dávida odmietlo doteraz 95 percent návštevníkov výstavy.

Nahota Dávida sa stala aj námetom pre scenár krátkeho filmu The D in David z dielne študentov floridskej Ringling College of Art and Design, ktorý sa na internete objavil v máji. Dávid je v ňom za svoju nahotu terčom posmechu iných oživených diel v galérii, kde je spolu s nimi vystavený. Pred posmeškami sa zachraňuje útekom. Film sa končí jeho vstupom do obchodu s pánskym oblečením, kde si od mladých predavačiek za svoje telo naopak vyslúži obdiv a zahanbené sú "bezpohlavné" pánske figuríny.

Viac o téme: PetrohradMichelangeloSocha Dávida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu