Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Džihádisti prekročili hranice: V USA zatkli prvého policajta, ktorý ochotne pomáhal Daeš!

Nicholas Young ochotne pomáhal Daeš
Nicholas Young ochotne pomáhal Daeš (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Policajt z Washingtonu bol ako prvý člen policajného zboru v USA zatknutý za ochotu pomáhať radikálnej organizácii Daeš. Podľa stanice ABC chcel Nicholas Young jeho členom uľahčiť komunikáciu do zámoria. Obvinený bol vrámci federálneho protiteroristického zákona z ochoty poskytnúť materiálnu podporu Daeš.

Young slúžil v polícii 12 rokov a zatknutý bol dnes ráno miestneho času na veliteľstve washingtonskej polície. Federálny úrad pre vyšetrovanie ho dlho sledoval a policajt v domnienke, že komunikuje s radikálmi, bol v spojení s agentom FBI.

Stanica ABC ohlásila, že Young chcel členom Daeš pomôcť vytvoriť prostredie, ktoré im umožní tajne medzi sebou komunikovať. Nakúpil za týmto účelom materiál za 250 dolárov. Za peniaze podľa FBI nakúpil v júli darčekové karty, ktoré mali členovia Daeš použiť k nákupu mobilných aplikácií, ktoré by im uľahčili komunikáciu. Karty sa však nedostali k Daeš, ale k tajnému agentovi FBI, ktorý sa za radikála vydával.

Na súde v Alexandrii bol Young obvinený v jednom bode, a to z pokusu poskytnúť materiálnu pomoc Daeš. Pred súdom má v úvodnom konaní stáť ešte dnes. FBI Younga sledovala od roku 2010. Z dokumentov, o ktorých informovala agentúra AP, vyplýva, že od roku 2011 cestoval dvakrát do Líbye a pripojil sa tam k skupinám, ktoré zvrhli diktátora Muammara Kaddáfího. Hovorca prokuratúry povedal, že Young svojim chovaním nijak neohrozoval policajný zbor a svoju aktivitu zameral na pomoc Daeš v zámorí. Z polície bol už ale prepustený.

Podľa dokumentácie bol spoločníkom dvoch ďalších osôb, ktoré boli obvinené zo zločinov viazaných na terorizmus. V roku 2010 ho polícia vypočúvala kvôli jeho kontaktom so Zacharom Chesserom, ktorý sa priznal k úmyslu pripojiť sa k radikálnej skupine Šabáb a k hrozbe, ktorú poslal autorom kresleného seriálu South Park, ktorí zverejnili diel obsahujúci urážku islamu. Young sa tiež pravidelne stretával s Aminom El Khalifom, ktorý sa priznal k účasti na príprave samovražedného útoku na Kapitol v roku 2012.

S informátorom z FBI sa Young v roku 2014 stretol dvadsaťkrát a v domnení, že ide o záujemca o spoluprácu s radikálmi, mu radil, ako sa vyhnúť zadržaniu na ceste za Daeš do zámoria. Young pracoval vo washingtonskej dopravnej polícii a žil vo Fairfaxu vo Virgínii. Je síce prvým členom policajného zboru zadrženým kvôli podpore Daeš, ale je len jednou zo šiestich osôb, ktoré boli za terorizmus zadržaní len vo Virgínii. FBI vyšetruje podobné prípady i v iných štátoch USA.

Viac o téme: PolicajtUSADaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu