Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Svet obletela smutná správa: Zomrela posledná rumunská kráľovná aj niekdajší holandský premiér (†101)

Anna Rumunská posledný rumunský kráľ Michal I
Anna Rumunská posledný rumunský kráľ Michal I (Zdroj: TASR)

BUKUREŠŤ - Vo veku 92 rokov zomrela dnes Anna Rumunská, manželka posledného rumunského kráľa Michala. Informovala o tom agentúra AP. Anna Rumunská skonala v nemocnici vo švajčiarskom meste Morges v kruhu svojich blízkych, uvádza sa vo vyhlásení rumunskej kráľovskej rodiny.

Kráľovná Anna, celým menom Anna Maria Antonie Francoise Zita Marguerite Bourbonsko-Parmská, sa narodila v roku 1923 v Paríži. S Michalom sa zoznámila na svadbe budúcej britskej kráľovnej Alžbety II. s Philipom Mountbattenom v novembri 1947. O mesiac neskôr donútili rumunskí komunisti Michala abdikovať a kráľovský pár odišiel do exilu.

Anna, ktorá mala spolovice francúzsky a spolovice dánsky pôvod, sa za Michala vydala v roku 1948 na pravoslávnom svadobnom obrade v Aténach po tom, ako jej pápež Pius XII. odmietol udeliť dišpenz, aby si mohla zobrať nekatolíka. V roku 1966 absolvoval rumunský kráľovský pár druhý sobáš, ktorý sa konal v katolíckom kostole v Monaku. Po zvrhnutí režimu rumunského diktátora Nicolae Ceausesca žil kráľovský pár opäť v Alžbetínskom paláci v metropole Bukurešť.

Zomrel niekdajší premiér Piet de Jong, mal 101 rokov

Niekdajší holandský premiér Piet de Jong, ktorý stál v rokoch 1967-1971 na čele stredopravej koaličnej vlády, zomrel vo veku 101 rokov. O jeho stredajšom úmrtí dnes s oneskorením informovala jeho strana Kresťanskodemokratická výzva (CDA), ktorej vyhlásenie sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

Rodák z Appeldoornu, ktorý počas druhej svetovej vojny velil posádke ponorky na strane spojencov, bol po tri roky adjutantom kráľovnej Juliany (1909-2004). V období rokov 1963-1966 sa ako minister obrany pričinil o zníženie výdajov a skrátenie vojenskej prezenčnej služby. Zahraničnopoliticky patril medzi stúpencov vstupu Veľkej Británie do vtedajšieho Európskeho hospodárskeho spoločenstva, ktorý sa v roku 1973 aj realizoval. Počas jeho vládnutia zažilo Holandsko hospodársky i sociálny rozmach, aj keď bola krajina plná vnútropolitických rozporov. Súčasný holandský premiér Mark Rutte označil zosnulého politika za jedného z najuznávanejších predsedov holandskej vlády.

Viac o téme: Anna RumunskáPiet de Jong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu