Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nové zistenie v prípade havarovaného teplovzdušného balóna: Pochádzal od českej firmy

Federálni vyšetrovatelia odhalili príčinu havárie teplovzdušného balóna v Texase Zobraziť galériu (5)
Federálni vyšetrovatelia odhalili príčinu havárie teplovzdušného balóna v Texase (Zdroj: SITA/AP)

LOCKHART - Teplovzdušný balón, pri ktorého havárii zahynulo cez víkend v strednom Texase všetkých 16 ľudí, ktorí ním cestovali, narazil do káblov silnoprúdového vedenia. Oznámili to v nedeľu (miestneho času) federálni vyšetrovatelia.

K nehode došlo v sobotu dopoludnia vo vidieckej oblasti pri meste Lockhart, 65 kilometrov južne od texaskej metropoly Austin. Texaské úrady v nedeľu identifikovali niektoré z obetí vrátane mladého manželského páru, ktorý sa zosobášil len začiatkom roka, píše agentúra DPA.

Nové zistenie v prípade
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Balón sa počas letu vznietil a následne sa zrútil na pastviská. Jeho zhorený kôš dopadol na zem viac ako kilometer od samotného balóna, čo naznačuje, že ho pri náraze do vedenia odtrhlo, uviedol na tlačovej konferencii v Lockharte zástupca Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

Vyšetrovatelia našli na mieste nehody viac ako desiatku elektronických zariadení, ktoré patrili obetiam. Mobilné telefóny a iné prístroje preskúmajú vo vládnom laboratóriu vo Washingtone s cieľom zistiť, či neobsahujú videozábery alebo iné údaje, ktoré by mohli ukázať, čo sa stalo.

Nové zistenie v prípade
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Balón vyštartoval z letiska 20 kilometrov južne od miesta zrútenia a asi 30 minút pred nehodou. Federálne úrady uviedli, že išlo o model BB85Z českej firmy Balóny Kubíček, vyrobený v roku 2014, uviedli noviny Statesman z Austinu. Prevádzkovateľom letu bola miestna spoločnosť Heart of Texas Balloon Rides.  sa zatiaľ snažia objasniť příčinu nešťastia. Vyšetrovanie jednej z najtragickejších nehôd svojho druhu potvrdilo, že jedna z častí lietajúceho stroja zasiala drôty elektrického vedenia.

Člen vedenia Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB) Robert Sumwalt na tlačovej konferencii uviedol, že balón pochádzal z českej firmy Kubíček a mal štyri palivové flaše a tri horáky. Spoločnosť podľa svojich internetových stránok vyrába balóny takmer 30 rokov.

Nové zistenie v prípade
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vyšetrovatelia teraz zisťujú, či mohla pád zapríčiniť ľudská chyba, technická závada či poveternostné podmienky. "Existuje fyzický dôkaz, že balón zasiahol drôty, nie stožiar," potvrdil Sumwalt skoršie tvrdenia niektorých svedkov. Či sa balón skutočne vznietil, ako tvrdí jedna svedkyňa, zatiaľ úrady nepotvrdili.

Nové zistenie v prípade
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ide o najtragickejšiu nehodu teplovzdušného balóna v USA. NTSB už pred dvoma rokmi vyzval na lepšiu reguláciu letov teplovzdušných balónov a odporučil, aby podliehali rovnakému dohľadu ako vyhliadkové lety lietadiel a vrtuľníkov.

Viac o téme: HaváriaTeplovzdušný balónTexas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu