Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Núdzové pristátie boeingu v Dubaji: VIDEO Z lietadla sa valí mohutný dym

Z lietadla sa valil dym. Zobraziť galériu (5)
Z lietadla sa valil dym.

DUBAJ - Medzinárodné letisko v Dubaji je v pohotovosti. Dymiace lietadlo s cestujúcimi na palube muselo núdzovo pristáť. Vzniklo podozrenie, že na palube došlo k incidentu.

Lietadlo v Dubaji núdzovo pristálo o 12.45 miestneho času, sprevádzané mohutným dynom, ktorý sa z neho valil. Emiráty potvrdili, že stroj letel z indického Thiruvananthapuramu do Dubaja. Cestujúcich evakuujú. Podľa prvotných informácií boli z lietadla cestujúci už evakuovaní a nie sú hlásené žiadne obete ani zranení. Na palube letu EK521 sa nachádzalo okolo 300 cestujúcich a členov posádky.

Letecká spoločnosť Emirates, ktorá je vlajkovým dopravcom Spojených arabských emirátov (SAE), podľa agentúry AP informovala o tejto udalosti ako o nešpecifikovanom „incidente“, zatiaľ čo používatelia sociálnych sietí uvádzali, že z letiska stúpa dym. Predstavitelia uvedených aerolínií a letiska zatiaľ neposkytli bližšie podrobnosti o havárii.

Lety budú meškať

Letisko očakáva, že prílety aj odlety budú asi o štyri hodiny oneskorené. Lietadlá, ktoré už boli vo vzduchu, bola odklonené na iné letiská. Letisko obnoví prevádzku o 16:30 SELČ. Boeing 777 letel z indického Tiruvanantapuramu, let trval približne 3,5 hodiny a na palube bolo podľa leteckej spoločnosti 282 pasažierov a 18 členov posádky. Na niektorých snímkach urobených na mieste boli vidieť explózie.

Podľa stanice NBC sa požiar rýchlo šíril zo zadnej časti trupom lietadla a plamene zachvátili jeho hornú polovicu. Na miesto prišli tri hasiace vozy a požiarnici do 20 minút dostali oheň pod kontrolu.

Agentúra Bloomberg v tejto súvislosti pripomenula, že spoločnosť Emirates prevádzkuje vôbec najviac medzinárodných letov a podľa toho, čo zostalo zo zhoreného lietadla, ide podľa nej o jednu z najväčších nehôd tejto spoločnosti. Lietadlá Boeing 777 sú považované za jedny z najbezpečnejších. To, ktoré dnes horelo, prešlo servisom v roku 2003.

Svedectvá cestujúcich o nehode

"Neverila som vlastným očiam, bolo to úplne strašné. Vyhodili šmykľavky, ale poletovali všade okolo. Ľuďom sa podľa toho, čo som videla, podarilo uniknúť pred veľkým výbuchom, po ktorom sa objavili plamene. Nás práve odvážali od nášho lietadla a boli sme v blízkosti. Ľudia volali, aby ich odtiaľ rýchlo odviezli preč," povedala stanici BBC Sarah-Louise Sherwoodová, ktorá na letisko dorazila iným letom.

Alby Wilson, ktorý bol práve v letiskovej hale, popísal situáciu takto: "Počuli sme vonku veľký hluk, bežali sme k oknám a videli lietadlo vo vzdialenosti asi 500 metrov. Na dráhe bolo mnoho čierneho dymu. Povedali nám, aby sme si sadli, a potom sa ozvala veľká rana. Všade okolo lietadla boli hasičské autá."

Konečná bilancia: 13 zranených, profesionálna evakuácia

Trinásť ľudí utrpelo drobné zranenia pri nehode lietadla spoločnosti Emirates, ktoré dnes núdzovo pristálo na medzinárodnom letisku v Dubaji a následne ho zachvátili plamene. O život prišiel jeden z požiarnikov, ktorí sa podieľali na hasení horiaceho lietadla. Oznámil to výkonný riaditeľ aerolínií šajch Ahmad bin Saíd Maktúm, podľa ktorého všetkých zranených previezli do nemocnice.

"Evakuácia bola vykonaná profesionálne. Posádka opustila lietadlo ako posledná," uviedol Maktúm podľa agentúry DPA. Dodal, že stroj bol v dobrom stave a absolvoval potrebné prehliadky. Verejnosť však vyzval, aby počkala na závery, ktoré prinesie vyšetrovanie incidentu.

Núdzové pristátie boeingu v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Núdzové pristátie boeingu v
Zobraziť galériu (5)

Núdzové pristátie boeingu v
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: DymLietadloNúdzové pristátieDubajEK521
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu