Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia ich dolapila: Dvaja zadržaní v prípade útoku v kostole sú už vo vyšetrovacej väzbe

Zadržaní v prípade v útoku v kostole sú vo vyšetrovacej väzbe
Zadržaní v prípade v útoku v kostole sú vo vyšetrovacej väzbe (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Bratranca jedného z útočníkov z francúzskeho kostola, ktorý podľa vyšetrovateľov vedel o plánovanom násilnom čine svojho príbuzného, umiestnil dnes vyšetrovací sudca oficiálne do väzby. Oznámila to parížska prokuratúra s tým, že 30-ročný muž je obvinený z teroristického spolčenia sa s cieľom spáchať zločin.

Muž, ktorého identifikovali ako Farid K., narodený v Nancy na východe Francúzska, podľa aktuálneho stavu vyšetrovania vedel o úmysle svojho bratranca Abdel-Malika Petitjeana spáchať v bezprostrednej budúcnosti násilný čin, píše agentúra DPA.

Do vyšetrovacej väzby umiestnili tiež ďalšieho muža z okolia Petitjeana. Je ním 20-ročný Jean-Philippe Steven J., ktorý sa s uvedeným útočníkom podľa vyšetrovateľov pokúsil v júni odcestovať do Sýrie. Sýrskeho žiadateľa o azyl, ktorého zadržali tento týždeň pre podozrenie zo spojenia s útokom v kostole, dnes naopak prepustili, uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu pre agentúru Reuters.

Prokuratúra predtým iniciovala aj oficiálne vyšetrovacie konanie v prípade útoku z utorka 26. júla. Petitjean a jeho komplic Adel Kermiche v kostole v normandskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray vzali rukojemníkov a zavraždili tam 85-ročného kňaza. Oboch 19-ročných útočníkov zastrelili zasahujúci policajti. K činu sa prihlásila teroristická skupina Daeš. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, ako sa obaja útočníci stretli. Denník Le Parisien dnes priniesol správu o tom, že 22. júla viedli rozhovor prostredníctvom služby Telegram.

Viac o téme: KostolútočníciFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu