Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Súd spôsobil obrovský šok: Perverzáci majú raj, beztrestne môžu ženám robiť túto nechutnosť

Brandon Gary pristihnutý pri čine. Zobraziť galériu (5)
Brandon Gary pristihnutý pri čine. (Zdroj: CBS46, Twitter, Úrad šerifa)

GEORGIA - Odvolací súd v americkom štáte Georgia prijal rozhodnutie, ktoré najmenej na šesť mesiacov uvrhne tamojšie ženy do veľmi nepríjemnej situácie. V prípade zamestnanca obchodu s potravinami, ktorý si tajne filmoval na mobilný telefón intímne partie zákazníčky v sukni, sa totiž vyslovil, že to nie je nelegálne. Súd nesúhlasil, že ide o hrubé porušenie súkromia, pretože na vzniknutú situáciu sa neprihliada v súčasnej úprave zákona ako na trestný čin.

Strašidelný rituál: Mužov si najímajú na sex, táto HIV pozitívna hyena spí s dievčatami za 6 eur

Súd konštatoval, že na zízanie pod sukne a robenie si záznamu sa nevzťahuje zákon o ochrane súkromia štátu Georgia, ktorý považuje za ilegálne sledovanie, fotografovanie alebo nahrávanie inej osoby bez jej súhlasu "na akomkoľvekom súkromnom mieste a mimo zrak verejnosti".

Zákonodarcovia sa teraz náhlivo usilujú o zmenu, aby sa pridala formulácia o natáčaní privátnych častí tela bez súhlasu osoby. Ale dovtedy jednoducho v uvedenom americkom štáte nie je nelegálne robiť čosi takéto, pre každého normálneho občana, nevhodné a neslušné.

Brandon Lee Gary
Zobraziť galériu (5)
Brandon Lee Gary  (Zdroj: CBS46, Twitter, Úrad šerifa)

Bohužiaľ, zákon, na ktorého aktualizácii sa už pracuje, by však mohol byť zmenený až o približne šesť mesiacov, takže do jari môžu úchyláci behať pokojne po uliciach. Právni experti už podľa denníka Washington Post kritizovali rozhodnutie súdu, že sa príliš zameriaval na zastaranú definíciu pojmu "miesto" a mal vziať do úvahy jeho modernejší výklad, ktorý by mal predstavovať aj oblasť tela.

Súd spôsobil obrovský šok:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CBS46, Twitter, Úrad šerifa)

Občania Georgie už svoje rozhorčenie vyjadrili na sociálnych sieťach a krok súdu považujú doslova za nechutný. Jedna užívateľka na Twitteri sa vyjadrila, že je taká nahnevaná, že nevie ani tvoriť súvislé vety. Je totiž nepochopiteľné, ako mohol niekto vlastne "požehnať" stavu, v ktorom sú ženy v sukniach na verejnosti nechránené pred zásahom do ich intímneho súkromia.

Súd spôsobil obrovský šok:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CBS46, Twitter, Úrad šerifa)

Súd spôsobil obrovský šok:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CBS46, Twitter, Úrad šerifa)

Verejná diskusia začala po prípade Brandona Lee Garyho, ktorého prichytili v júni 2013, ako si v obchode, kde pracoval, zhotovuje videá a obrázky spod sukne zákazníčky. Obeť si opakovane všimla, že sa okolo nej obšmieta a že ju prenasleduje viacerými uličkami. Preto sa napokon sťažovala manažérovi predajne, a ten preskúmal zábery z bezpečnostných kamier, ktoré dokázali, že zamestnanec sa ženám "dostal" pod odev najmenej štyrikrát.

Gary sa na polícii priznal k svojmu činu a za zásah do súkromia dostal päťročnú podmienku. Na odvolacom súde ale jeho právnici argumentovali, že na základe súčasného znenia zákona bola žena vo verejnom obchode s potravinami, a tak nemá nárok na primerané súkromie, a to aj napriek tomu, že časti tela, ktoré si muž natáčal, boli zakryté sukňou. Minulý týždeň odvolací súd rozhodol v Garyho prospech.

Sudkyňa Elizabeth Branchová sa na margo rozhodnutia vyjadrila, že je poľutovaniahodné, že v dnešnej dobe neexistuje zákon, ktorý by mohol odsúdiť mužovo trestuhodné správanie. Podľa nej je tu medzera, ktorá vznikla v dôsledku rozvíjajúcich sa technológií a vyriešiť tento problém nie je na pleciach súdu, ale na zákonodarnom zhromaždení.

Viac o téme: Brandon Lee Gary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu