Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Demokrati prišli o líderku: Za všetko môžu kontroverzné e-maily

Debbie Wassermanová Schultzová
Debbie Wassermanová Schultzová (Zdroj: SITA)

FILADELFIA - Krátko pred začiatkom nominačného zjazdu americkej Demokratickej strany oznámila jej predsedníčka Debbie Wassermanová Schultzová v nedeľu odstúpenie z funkcie. Dôvodom je značná kritika, ktorej čelí po zverejnení hackermi získaných e-mailov naznačujúcich, že vedenie strany napriek prísľubom nestrannosti favorizovalo počas procesu primárok Hillary Clintonovú.

Informovali o tom agentúry DPA a AP. Clintonovej napokon porazený súper v súboji o nomináciu strany v novembrových prezidentských voľbách Bernie Sanders sa opakovane sťažoval, že interné volebné postupy sú zmanipulované v prospech uchádzačov z "establišmentu" strany. Sanders po úniku e-mailov vyzval na okamžité odstúpenie šéfky strany.

Wassermanová Schultzová oznámila, že z postu odíde po nominačnom zjazde demokratov, ktorý sa začne dnes vo Filadelfii a potrvá štyri dni. O kontroverzných e-mailoch sa nezmienila. Jej rýchly odchod z funkcie poukazuje na to, že stranícki lídri chcú vyslať z Filadelfie signál jednoty a zabrániť konfrontácii s vernými stúpencami Sandersa na zjazde, ktorý oficiálne potvrdí nomináciu Clintonovej v prezidentských voľbách.

Približne 19.000 e-mailov z uplynulého roka zverejnila webová stránka Wikileaks. V jednom z nich sa predstaviteľ vedenia Demokratickej strany pýta, či by proti Sandersovi nebolo možné použiť jeho náboženské postoje.

Viac o téme: OdstúpenieDebbie Wassermanová Schultzová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu