Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VAROVANIE pre dovolenkárov: Obľúbený španielsky ostrov nezvláda nápor turistov, hrozí vážna kríza

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

IBIZA - Ibiza sa stáva každým rokom navštevovanejším a vyhľadávanejším dovolenkovým letoviskom. Po neustále sa opakujúcich teroristických útokoch v krajinách ako Turecko, Tunisko, Egypt sa očakáva, že nápor turistov bude stále stúpať. Ostrov ale tento nával prestáva zvládať.

Ibiza sa snaží vyrovnať s obľúbenosťou v oblasti cestovného ruchu. Podľa britských médií sa ostrov stal obľúbeným miestom aj pre Britov. Každoročne ho navštívi okolo stotisíc obyvateľov tejto krajiny a z prieskumu vyplynulo, že ho považujú za štvrtú najobľúbenejšiu prázdninovú destináciu. Podľa vedúceho odboru cestovného ruchu Vicenta Torresa začína byť ale situácia neúnosná, a to nielen pre nedostatok miesta, ale aj pre problémy s pitnou vodou. „Viac turistov na ostrovoch znamená, že viac ľudí spotrebuje naše zdroje, vodu a prostredie,“ povedal Torres.

Ibiza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

„V súčasnej dobe máme k dispozícii takmer 100-tisíc ubytovacích miest pre návštevníkov, pričom populácia ostrova tvorí iba 13 000 obyvateľov. Ostrov s rozlohou 572 kilometrov štvorcových nemôže podporovať ďalší nárast turistov,“ vyjadril sa Torres. Ibiza má ešte jeden problém, a to je poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktorá nie je takému vysokému počtu návštevníkov prispôsobená.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Spustenie kampane a zavedenie turistickej dane

Z dôvodu, že začína mať Ibiza problém s pitnou vodou, sa chystá turistická centrála spustiť kampaň, ktorá má turistom priblížiť, ako ňou šetriť a neplytvať. Ďalším bodom kampane je vysvetliť ľudom závažnosť situácie. Torres ďalej uviedol, že problémy s vodou komplikuje aj neefektívny systém potrubia, na ktorého rekonštrukciu by bolo potrebných okolo 40 miliónov eur.

Výstraha pred dovolenkou: V tomto rezorte radšej s cudzincami nesexujte, odnesiete si prekvapko

Ochranu zdrojov zabezpečili Baleárske ostrovy zavedením turistickej dane, ktorú od 1. júla musia zaplatiť všetci návštevníci ostrovov Ibiza, Malorka a Menorca za každú strávenú noc na ostrove. Ceny sa líšia od toho, v akej kategórií hotela sú turisti ubytovaní. V hoteli s jednou až tromi hviezdičkami je to suma jedno euro, štvor až päť hviezdičkové hotely si účtujú dve eurá za deň. Vyzbierané peniaze z turistickej dane poputujú na zachovanie prírodných zdrojov. Správne orgány veria, že tento krok pomôže a zlepší situáciu na ostrove. 

Viac o téme: TuristiPitná vodaProblémIbiza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu