Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecké úrady majú plné ruky práce: Tisíce ľudí už zatkli či suspendovali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Famous)

ANKARA - Viac než 50.000 osôb už v Turecku zatkli, prepustili zo zamestnania alebo suspendovali v rámci vládnych opatrení po víkendovom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine.

Informovala o tom dnes stanica BBC. Čistky zamerané proti ľuďom označeným za nelojálnych voči tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi sa v utorok rozšírili aj na učiteľov, dekanov univerzít, ako aj médiá. Vláda tvrdí, že zmienené osoby sú spolčené s exilovým duchovným vodcom Fethullahom Gülenom, ktorý však odmieta vyhlásenia, že stojí za organizovaním tohto povstania.

Turecko nalieha na USA, aby vydali Gülena na stíhanie. Táto záležitosť bola aj predmetom utorkového telefonátu medzi Erdoganom a jeho americkým náprotivkom Barackom Obamom, tvrdí hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Rozhodnutie o extradícii podľa neho padne na základe dohody medzi oboma krajinami. Erdogan bude dnes v Ankare viesť zasadanie svojej bezpečnostnej rady a vládneho kabinetu, a to po prvý raz odvtedy, ako sa vrátil do metropoly po neúspešnom pokuse o prevrat.

V severnom Iraku sa bombardovalo

Po prvý raz od potlačenia pokusu o prevrat v Turecku dnes ozbrojené sily krajiny znova podnikli letecké útoky na ciele povstaleckej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku. Štátna tlačová agentúra Anadolu dnes informovala, že pri náletoch zo stredajšieho večera zneškodnili 20 militantov.

Od pokusu o prevrat z noci na sobotu zadržali v Turecku vyše 6000 príslušníkov armády vrátane viac ako 100 generálov. Zodpovedá to približne tretine všetkých generálov v tureckých ozbrojených silách, píše agentúra DPA. Hovorca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v utorok zdôraznil, že zatknutia nijako neovplyvnili silu armády.

Medzi zadržanými sú aj velitelia druhej a tretej armády tureckých pozemných síl, ktoré sa hlavnou mierou podieľajú na boji proti PKK. Prímerie s kurdskými povstalcami stroskotalo pred rokom, turecké sily následne spustili ofenzívu proti PKK na juhovýchode krajiny. Vzdušné sily okrem toho pravidelne bombardujú pozície PKK v severnom Iraku, kde má organizácia svoj hlavný stan.

WikiLeaks splnili sľúbované

Platforma WikiLeaks splnila svoj sľub z pondelka a zverejnila desaťtisíce e-mailov, ktoré si posielali predstavitelia tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). V utorok večer neskoro zverejnila na Twitteri link, odkazujúci na vyhľadávač na svojej webovej stránke (https://wikileaks.org/akp-emails), pomocou ktorého je možné v mailoch vyhľadávať podľa kľúčových slov alebo viet, informovala agentúra DPA. "WikiLeaks zverejňuje prvú časť mailov AKP," stálo na stránke. 

V databáze sa zatiaľ nachádza 762 abecedne zoradených schránok (od A po I) a 294.548 e-mailov. Boli odoslané z adries, ktoré vedú k domovskej stránke AKP (akparti.org.tr). Väčšina z nich sa podľa WikiLeaks netýka citlivých vnútorných záležitostí vlády, ale "vzťahov s okolitým svetom", teda pravdepodobne otázok zahraničnej politiky. Najnovší mail bol poslaný 6. júla, najstarší pochádza z roku 2010. WikiLeaks sa maily podarilo získať týždeň pred pokusom o prevrat v Turecku.

Po avizovanom zverejnení mailov organizácia oznámila, že jej infraštruktúra je vystavená "pokračujúcim útokom". Následne sa na Twitteri objavila veta: "Zdá sa, že celodennú kybernetickú vojnu sme vyhrali. Maily AKP budú zverejnené onedlho"WikiLeaks, založená v roku 2006 austrálskym aktivistom Julianom Assangeom, je známa predovšetkým pre svoje zverejnenie tajných diplomatických depeší vlády USA.

Zatýkajú vo veľkom

Vo viacerých tureckých mestách bolo zatknutých sedem ľudí, ktorí na sociálnych sieťach podporili minulotýždňový pokus o prevrat v Turecku, alebo kritizovali tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom dnes ráno agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajskú televíziu CNN Türk.

Zadržaní sú podľa nej obvinení okrem iného z toho, že zverejnením svojich stanovísk "porušili ústavný poriadok", "velebili zločincov" alebo urazili Erdogana. Noviny Cumhuriyet oznámili, že v meste Tekirdag ležiacom v európskej časti Turecka bol zatknutý 18-ročný mladík za údajnú urážku prezidenta.

Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu vydalo policajné riaditeľstvo v Ankare po neúspešnom prevrate výzvu, aby občania hlásili profily na sociálnych sieťach, ktoré podporujú "teroristickú činnosť" a šíria "čiernu propagandu". Z takýchto stránok treba zhotoviť screenshoty a polícii poslať informácie o podozrivých profiloch. Nie je jasné, či zatknutia siedmich osôb súvisia s uvedenou výzvou.

Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat v Turecku si v noci na sobotu podľa oficiálnych údajov vyžiadalo 208 mŕtvych civilistov, vojakov a policajtov, ako aj životy 24 pučistov. Odvolané a zatknuté boli tisíce príslušníkov bezpečnostných zložiek a sudcov. Erdogan vzburu časti armádny spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, za "formálneho vodcu junty" je považovaný bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk.

Ankara v utorok oznámila, že poslala vláde USA oficiálnu žiadosť o vydanie Gülena. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Mark Toner potvrdil, že USA dostali od tureckej vlády dokumenty o Gülenovi a momentálne skúmajú, či obsahujú aj oficiálnu žiadosť o vydanie.

Vycestovanie neprichádza do úvahy

Turecká najvyššia rada pre vzdelávanie zakázala až do odvolania všetkým svojim akademikom cestovať do zahraničia. Informovali o tom dnes miestne médiá, ktoré cituje agentúra Reuters. Krok je jedným z opatrení Ankary v reakcii na potlačený pokus o vojenský prevrat v krajine, ku ktorému došlo z piatka na sobotu. Bližšie detaily o zákaze nie sú známe.

Opatrenie prišlo iba deň po tom, ako najvyššia rada pre vzdelávanie nariadila odstúpenie 1577 dekanov na všetkých univerzitách v krajine. Ministerstvo školstva v utorok zrušilo licenciu 21.000 učiteľom pôsobiacim v súkromných inštitúciách. Turecko zároveň zablokovalo prístup k internetovej stránke organizácie WikiLeaks, a to iba niekoľko hodín po tom, ako táto platforma zverejnila tisíce dokumentov e-mailovej korešpondencie osadenstva vládnucej strany.

Viac o téme: ZatýkaniePrevratNáletyTureckoWikiLeaksPKK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu