Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet čelí vážnemu problému, strach v NATO: Kľúčová americká základňa s jadrovými zbraňami v Turecku

Základňa Incirlik
Základňa Incirlik (Zdroj: SITA)

ANKARA - Stojí NATO pred veľkým problémom? Nepodarený puč časti tureckej armády z minulého týźdňa vydesil aj z iného dôvodu ako z prípadnej nestability krajiny po prevrate. Starosti robí predovšetkým základňa Incirlik, ktorá je plná jadrových zbraní.

V podzemných bunkroch v Incirliku bolo totiž podľa amerických odborníkov na jadrovú problematiku uložených až 50 vodíkových bômb B-61, čo je takmer 25 percent všetkých jadrových zbraní NATO.

Už niekoľko hodín po puči sa základňa potýkala s množstvom problémov. Turci prerušili prívod elektriny a znemožnili vstup alebo opustenie. Základňa neskôr prešla na napájanie cez generátory a bezpečnostný stupeň Delta využívaný v prípadoch najväčšieho ohrozenia. 

V putách skončil veliteľ základne Bekir Ercan Van spoločne s deviatimi ďalšími pučistami. Podľa najnovších informácií momentálne prebieha prehľadávanie základne, na ktoré dohliada polícia a prokuratúra.

Základňa bola vybudovaná americkou armádou po 2. svetovej vojne po vstupe Turecka do NATO. Američanom poslúžila najmä počas studenej vojny, keďže stála na strategickom mieste - hodinu letu od Sovietskeho zväzu. Stratégia NATO bola založená na jadrových zbraniach, považovaných za protiváhu prevažujúcich konvenčných síl vtedajšieho Sovietskeho zväzu.

Incirlik leží približne 100 kilometrov od sýrskej hranice a od vlaňajška odtiaľ vzlietajú americké lietadlá k operáciám proti Islamskému štátu. Kvôli blízkosti územia ovládaného teroristami tam zostalo iba 2000 vojakov a členov personálu.

A hoci je zrejme najväčším úložiskom jadrových zbraní NATO, nie je tam ani jedno americké alebo turecké lietadlo, ktoré by mohlo tieto zbrane niesť.

Viac o téme: PučTureckoErdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu