Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Francúzsko desí príbeh z kinového trháku: Hrozivá predpoveď útoku v Nice!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Foto: youtube)

PARÍŽ - Do Francúzskych kín sa dostal nový film s názvom Deň Bastily. Príbeh je až zarážajúco podobný tomu, čo sa v deň, kedy Francúzi oslavovali sviatok dobytia Bastily, odohralo na promenáde v Nice.

Snímka hovorí o plánovanom útok na Paríž. Na miesto bol vyslaný agent CIA, ktorého si zahral anglický herec Iris Elba, aby zabránil a odvrátil útok. Útok bol naplánovaný presne na štátny sviatok 14. júla. Je to práve deň, kedy Francúzi oslavujú dobytie Bastily a začiatok Veľkej francúzskej revolúcie. Filmový snímok je vyrobený americkou, britskou a francúzskou spoločnosťou. "Deň Bastily“ bol uvedený v 237 kinách.

Francúzsko desí príbeh z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Film sa svojím námetom veľmi približuje skutočnosť, ktorá nastala 14. júla vo francúzskom letovisku Nice, kedy Tunisan Mohamed Bouhlel vykonal ohavný čin, pri ktorom zomrelo najmenej 84 ľudí a ďalšie desiatky ľudí boli zranených. Kamiónom narážal do ľudí na promenáde počas osláv venovaným sviatku dňu Dobytia Bastily. Práve pre túto udalosť požiadala francúzska filmová spoločnosť Studiocanal všetky kiná vo francúzsku aby premietanie tejto filmovej snímky bolo dočasne prerušené. "Požiadali sme všetky kiná aby prerušili premietanie filmu Deň Bastily, pretože niektoré aspekty filmu nie sú vhodné v momentálnej  nálade panujúcej vo Francúzsku,“ informoval hovorca spoločnosti Studicanal.

Francúzsko desí príbeh z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: youtube)

Príchod filmu na plátna kín bol avizovaný týždne vopred. Reklamy boli všade, v staniciach metra, na zadných stranách autobusov, na plagátoch v hlavnom meste. Všetky reklamné a propagačné materiály boli v piatok odstránené z dôvodu štvrtkového útoku. Film mal vo Francúzsku premiéru 13. júla. Premietajú ho aj iné krajiny a tak je možné si ho pozrieť na filmových plátnach v Nemecku, Veľkej Británii, Austrálii a aj na Novom Zélande.

„Deň Bastily“ ale nie je v týchto dňoch jediný film, ktorý nekorešponduje so situáciu vo Francúzsku, informoval o tom francúzsky server Le Figaro. Ďalším filmom je snímka Ja, Olga Hepnarová ("Moi, Olga"). Príbeh mladej ženy, ktorá kamiónom v roku 1973 úmyselne vyšla na električkovú trať a usmrtila 8 ľudí. Bola poslednou ženou v ČSSR, ktorá bola za tento čin popravená.

Viac o téme: Filmútok FrancúzskoNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu