Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Situácia v Turecku nebude mať vplyv na fungovanie NATO, je to interná záležitosť krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokus o štátny prevrat v Turecku nebude mať žiadny vplyv na fungovanie NATO, ktorého je táto krajina členom. Uviedol to riaditeľ Inštitútu strategických politík – STRATPOL Róbert Ondrejcsák. "Je to interná záležitosť Turecka," poznamenal.

Ďalší vývoj vzťahov Európskej únie (EÚ) a Turecka bude podľa neho závisieť od toho, aké kroky bude turecké vedenie prijímať a či nastane posun od demokracie viac k autoritárskemu režimu. "Ak áno, tak tie vzťahy s EÚ budú čím ďalej, tým komplikovanejšie," tvrdí Ondrejcsák.

Prvoradým cieľom podľa jeho slov teraz je, aby demokratické zriadenie v Turecku fungovalo normálne a zavládla v krajine stabilita. Ako podotkol, vyhlásenia EÚ o Turecku ako kľúčovom partnerovi a podpore tunajšej demokraticky zvolenej vlády, sú v tomto smere jednoznačné.

V noci nadnes sa pokúsila armádna frakcia v Turecku o štátny prevrat. Tureckí vládni predstavitelia ráno uviedli, že tento pokus sa nevydaril. Podľa aktuálnych informácií bolo zatiaľ zatknutých viac ako 1500 členov ozbrojených síl. Pri pokuse o prevrat zomrelo podľa aktuálnych údajov najmenej 265 ľudí.

Viac o téme: PrevratNATOTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu