Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pokus o politický prevrat z pohľadu experta: Očakávajú sa zmeny medzi EÚ a Tureckom

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA - Nevydarený nočný pokus časti tureckej armády zvrhnúť režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana povedie podľa expertov k posilneniu jeho autoritárskeho spôsobu vlády. Podľa poslanca a sociológa Ivana Gabala bude mať nevydarený puč rozhodne veľmi tvrdé dopady. K zmene podľa neho dôjde aj vo vzťahoch medzi Tureckom a EÚ.

"Všetko nasvedčuje tomu, že sa situácia vyhupne na druhú stranu, že dôjde k odvete, vychýleniu k autoritárskemu režimu, nie k dialógu," povedal. V noci sa podľa neho prejavila hlboká vnútorná kríza, v ktorej sa krajina nachádza už niekoľko rokov. Namiesto hľadania kompromisu medzi časťami spoločnosti teraz nastúpi posilňovanie Erdoganovej vlády.

Turecko je pritom vo svojom regióne jednou z mála krajín s vnútornými demokratickými inštitúciami, čo spomína aj dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o zmiernení dopadov migračnej krízy. "Obsahuje silné parametre vnútornej demokracie," upozornil Gabal. Cez tiahnutie sa autoritárstvu podľa neho Turecko potrebuje udržať vyváženú pozíciu k únii a pomôcť s utečencami, čo sa ale môže zmeniť. Gabal pritom pripomenul nedávnu zmenu vo vzťahoch Ankary a Moskvy.

Do komplikácií sa dostanú rokovaní medzi EÚ a Tureckom tiež podľa Jakuba Šoka z think-tanku Európske hodnoty. Erdogan sa zrejme pokúsi o zmenu vlády na prezidentský model, ďalej bude usilovať o čo najväčšiu moc, myslí si. Odmietol špekulácie, že by nevydarený puč prezident sám zorganizoval. "Je nepravdepodobné, že by sa dobrovoľne prihlásilo toľko ľudí," poznamenal s tým, že pučistom bude zrejme hroziť trest smrti. Je podľa neho však možné, že vláda o chystanom prevrate tušila, ale nechala ho v chode kvôli neskoršej odvete.

Pokus o prevrat si vyžiadal najmenej 161 mŕtvych a 1440 zranených. Prezidentský úrad vyzval občanov, aby zostali v uliciach a zabránili tak ďalšiemu možnému pokusu o prevrat. Zadržaných bolo celkom 2839 pučistov, ktorí údajne pochádzajú hlavne z radov armádneho letectva, žandárstva a niektorých členov tankových divízií. Erdogan aj dočasný náčelník generálneho štábu Ümit Dundar sľúbili čistky v "paralelných štruktúrach" armády. Odstrániť z nej podľa nich treba priaznivcov duchovného Fetullaha Gulena, ktorého turecký prezident označil za strojcu pokusu o prevrat v krajine. Gülen, ktorý žije v USA, sa od puču dištancoval.

Práve v súvislosti s nevydareným pučom a kvôli údajnému napojeniu na Gulena odvolala dnes najvyššia súdna kontrolná rada 2745 sudcov. Odísť muselo tiež päť členov samotnej rady, ktorá má okrem iného vplyv na zloženie časti tureckej obdoby ústavného súdu.

Viac o téme: PrevratTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu