Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Posledný skutočný šéf mafie Bernardo Provenzano umrel: Inšpiroval aj legendárneho Krstného otca

Bernardo Provenzano Zobraziť galériu (5)
Bernardo Provenzano (Zdroj: Foto: TASR)

PALERMO - V Taliansku dnes zomrel bývalý šéf sicílskej mafie Bernardo Provenzano. Informovala o tom agentúra ANSA. Osemdesiattri ročný mafiánsky boss zomrel vo väzení, kde si odpykával doživotný trest za niekoľko vrážd, vrátanie podielu na vražde slávnych sudcov Paola Borsellina a Giovanniho Falconeho. Podľa agentúry ANSA trpel Provenzano na sklonku života okrem iného Parkinsonovou chorobou.

Provenzano, prezývaný pre spôsob odstraňovania svojich nepriateľov "buldozér", sa preslávil ako najhľadanejší muž Talianska. Prezývka pochádza od spojenie Binnu u tratturi, čo znamená kosiť ľudí dole. Do roku 2006 po ňom talianska polícia podľa agentúry ANSA pátrala 43 rokov. V tom čase mal 73 rokov a ukrýval sa na farme ležiacej približne dva kilometre od centra sicílskeho mesta Corleone a len kúsok od domu svojej rodiny. Unikať pred spravodlivosťou sa mu darilo okrem iného preto, že polícia netušila, ako tento "kmotor" vyzerá. 

Podľa talianskych médií najnovšie prípady, v ktorých bol obvinený, orgány činné v trestnom konaní pozastavili, nakoľko na základe lekárskych správ bol považovaný za neschopného zúčastniť sa vyšetrovania. Mal vážne neurologické poruchy, akými sú dlhé obdobia spánku, pomalosť, či nezrozumiteľnosť reči.  

Capo di tutti capi

Provenzano stál od roku 1993 na čele najaktívnejšej odnože talianskej mafie, sicílskej Cosa Nostry. De facto bol ale považovaný za capo di tutti capi (bossa bossov) celej sicílskej mafie až do svojho zatknutia na jar 2006. Polícia mu pripisuje až 50 vrážd. V neprítomnosti bol niekoľkokrát odsúdený na doživotie.

Na snímke z 11. apríla 2006 kukláči privážajú jedného z najznámejších talianskych mafiánov Bernarda Provenzana na policajnú stanicu v Palerme.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke z 11. apríla 2006 kukláči privážajú jedného z najznámejších talianskych mafiánov Bernarda Provenzana na policajnú stanicu v Palerme.  (Zdroj: Foto: TASR)

Zatykač vydaný v roku 1963

Provenzano, ktorý sa narodil 31. januára 1933 v sicílskom Corleone, sa členom mafie stal už ako tínedžer. V polovici 50. rokov bol členom klanu, ktorý viedol vojnu so šéfom miestnej mafie Michelom Navarrom. A práve kvôli podielu na vražde Navarra bol v septembri 1963 na Provenzana vydaný zatykač. Podľa jeho rodného mesta pomenoval Mario Puza fiktívnu rodinu Corleone vo svojom diele Krstný otec.    

Bernardo Provenzano na čiernobielej fotografii z roku 1963
Zobraziť galériu (5)
Bernardo Provenzano na čiernobielej fotografii z roku 1963  (Zdroj: Foto: TASR)

Obchod s drogami

Provenzanovu kariéru v mafii zatykač neohrozil, dotiahol to až na pobočníka "bossa bossov" Salvatorea "Toto" Riinaa. Riina, prezývaný Beštia, začal krvavú vojnu proti svojim nepriateľom a z corleonskej mafie urobil dominantný klan na Sicílii, ktorý zarábal najmä na obchode s drogami. 

Provenzano sa zúčastnil masakru vo Viale Lazio 10. decembra 1969. V rokoch 1981-1982 sa zúčastnil druhej vojny mafie, ktorú inicioval Riina. Masaker po sebe zanechal viac ako tisíc mŕtvych mafiánov. Brutálny incident vyústil do slávy corleonskej mafie na Sicílii.  

Salvatore Toto Riina
Zobraziť galériu (5)
Salvatore Toto Riina  (Zdroj: Foto: TASR)

Potom, čo bol Riina v roku 1993 zatknutý, prevzal Provenzano jeho rolu. Začal "modernizáciu" mafie, uprednostnil prímerie so štátnou mocou a pokračoval v infiltrácii do hospodárskych a politických kruhov. Okrem tradičného obchodu s drogami, zbraňami či ženami sa Cosa Nostra za jeho vedenia sústredila napríklad i na imigráciu či "recykláciu" jedovatého odpadu. 

Viac o téme: MafiaTalianskoBernardo Provenzano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu