Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Novinár testoval bezpečnosť letiska: Zistil hrozivé veci, za dva dni by mohol zničiť 12 lietadiel!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TEL AVIV - Pre úradníkov izraelského letiska Bena Guriona bol iba jedným z ďalších ľudí, hľadajúcich zamestnanie. Ani len netušili, že v skutočnosti ide o novinára a investigatívneho televízneho reportéra Davida Suleimana, ktorý sa snaží zistiť, či telavivské letisko naozaj patrí medzi tie najbezpečnejšie a najstráženejšie na svete, ako sa o ňom zvykne hovoriť. Výsledok je naozaj škandalózny.

Hannah (19) porazila rakovinu mozgu: Pri návrate domov jej ochranka na letisku pripravila peklo!

Suleiman ako krytie použil občiansky preukaz svojho dobrého priateľa a predložil ho na pohovore s dodávateľom hygienických služieb pre letisko. Novinár a jeho kamarát si pritom nie sú výzorovo vôbec podobní, dokonca jeden z nich je plešatý, kým druhý má stále husté vlasy. Napriek tomu si to nikto nevšimol a o deň neskôr vyplnil muž bezpečnostné formuláre pomocou rovnakej identifikácie.

Jeho kamarát a David Suleiman (vpravo).
Zobraziť galériu (4)
Jeho kamarát a David Suleiman (vpravo).  (Zdroj: Channel 2)

Získaná práca upratovača mu umožnila prístup do citlivej oblasti, aj priamo do lietadiel. Podľa Suleimana nikto nebol viac prekvapený, ako on, no cítil, že jeho misia tým nekončí. Do strojov sa pokúsil umiestniť "bombu" v plechovke od nápoja, čím napodobnil scenár teroristov Daeš, ktorí mali takto minulý rok zničiť ruské lietadlo s 224 osobami na palube. Nikto z dovolenkárov, ktorí odlietali z Egypta, neprežil.

Novinár testoval bezpečnosť letiska:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Novinárovi sa podarilo cez ochranku preniesť plechovky sódy a balíčky cigariet, do ktorých by mohol nastražiť bombu. Pokojne si mohol zobrať aj batoh, pretože ho nikto nekontroloval. Podľa Channel 2, pre ktorý reportér pracuje, sa bez povšimnutia dostal až do 12 lietadiel, kde si robil, čo chcel. Prístup mal aj do kokpitu pilota, kde sa snažil vzbudiť podozrenie manipuláciou s dverami.

Novinár testoval bezpečnosť letiska:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Suleiman zašiel ešte ďalej a napriek chýbajúcemu povoleniu sa ocitol na mieste, kde sa batožina cestujúcich nakladá do lietadiel. Nielenže jeho prítomnosť nikoho nezarazila, dokonca ho požiadali o pomoc s taškami.

Výkonný riaditeľ Izraelskej asociácie pre bezpečnosť Pini Shiff povedal, že Suleimanovo falošné ID "malo byť objavené okamžite". Shiff dodal, že bezpečnostné postupy na letisku Bena Guriona boli okamžite zmenené. Izraelská správa letísk podala na polícii sťažnosť proti Suleimanovi za vydávanie sa za štátneho zamestnanca.

Viac o téme: BezpečnosťLetiskoIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu