Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V4 má naplánovanú schôdzu o týždeň: Premiéri sa stretnú najmä kvôli hraniciam

Na mimoriadnom summite V4.
Na mimoriadnom summite V4. (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Hlavné mesto Poľska, ktoré je od 1. júla predsedníckou krajinou Vyšehradskej štvorky (V4), bude vo štvrtok 21. júla dejiskom schôdzky premiérov ČR, Maďarska, Poľska a SR, uviedol dnes na tlačovej konferencii po rokovaniach ministrov vnútra krajín V4 šéf poľského rezortu Mariusz Blaszczak.

Spoločne s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom, ministrom vnútra Maďarska Sándorom Pintérom a námestníkom ministra vnútra ČR Jiřím Nováčkom sa dnes zhodli, že cesta k vyriešeniu migračnej krízy je cestou solidarity, vzájomnej spolupráce a kooperácie. Krajiny V4 podporujú, ako informoval slovenský rezort vnútra, vznik Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a inteligentné hranice. „Prioritou V4 je ochrana vonkajších hraníc a predovšetkým ochrana maďarskej hranice, ktorá leží na takzvanej balkánskej ceste. Situácia na tejto trase sa aj vďaka prijatým opatreniam zlepšila,“ podotkol slovenský minister vnútra Robert Kaliňák.

Účastníci sa zhodli aj na nutnosti podpory pre tretie krajiny, kde sa krízy rodia. Vítajú teda plán Európskej komisie na vytvorenie migračných partnerstiev. Otázku Dublinského dohovoru, ktorá je citlivou témou, vnímajú štáty V4 rovnako a nie sú zástancami povinných kvót. Zastávajú názor, že riešenie relokácie by malo byť na dobrovoľnej báze, doplnila hovorkyňa ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová. Slovenský minister vnútra predstavil vo Varšave základné priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Slovensko sa zameria na migráciu ako jednu z najvážnejších výziev, ktorým únia v súčasnosti čelí. Chce pritom nájsť udržateľné riešenia pre všetky členské štáty a pre EÚ ako celok.

Dôvody summitu sú najmä v reformách

Poľská premiérka Beata Szydlová dnes vo Varšave konštatovala, že predmetom summitu krajín V4 budú aj konzultácie o možnej reforme Európskej únie. "Je nepochybné, že únia potrebuje reformu, a to hlbokú," vyhlásila predsedníčka poľskej vlády a dodala, že aj o tom sa bude hovoriť na vrcholnej schôdzke predstaviteľov krajín V4. Poľský minister vnútra neskôr dodal, že sa bude hovoriť zrejme o mnohých témach, ilegálnu migráciu či ochranu hraníc nevynímajúc.

Informovala o tom tlačová agentúra MTI. Podľa rovnakého zdroja maďarská strana prijala ponuku Varšavy na vyslanie ďalšieho kontingentu policajtov, ktorí by mali pomôcť v Maďarsku s ochranou štátnych hraníc. O detailoch ešte obe strany rokujú, dodal Blaszczak. Vyše 40 poľských pohraničníkov sa vlani v novembri podieľalo na zintenzívnení ochrany maďarsko-srbskej štátnej hranice. V Maďarsku už v zmysle dohody krajín V4 pôsobili policajné a armádne kontingenty aj z Česka a zo Slovenska.

Šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski ešte v sobotu avizoval, že už v krátkom čase sa môžu začať rokovania krajín V4 s Britániou, ktorých predmetom budú dôsledky rozhodnutia jej občanov o odchode z únie i jej budúceho štatútu v únii. Informovala o tom spravodajská televízia TVN24. Podľa poľského ministra zahraničných vecí sa uskutočnia aj stretnutia predstaviteľov krajín V4 s pozvanými hosťami vo formáte 4+1, napríklad Ukrajinou, ale aj so štátmi ležiacimi ďalej od starého kontinentu, ktoré majú záujem o konzultácie so skupinou krajín V4.

Viac o téme: PoľskoVaršavaV4Ministri vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu