Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pred summitom NATO nebolo jasné, ako sa zachováme: Potvrdené! Rozpočet na obranu sa zvyšuje

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Pred summitom NATO vo Varšave nebolo podľa riaditeľa Globsec Policy Institute Milana Niča zrejmé, či bude Slovensko stáť za svojimi záväzkami z predošlej vrcholnej schôdzky vo Walese. SR sa vtedy zaviazala, že do roku 2020 dá na obranu 1,6 percenta HDP a na modernizáciu ozbrojených síl pôjde 20 percent rozpočtu ministerstva obrany.

 "Z pohľadu Slovenska summit dopadol dobre, lepšie ako mohol, pretože ešte pred pár týždňami nebolo jasné, či vláda potvrdí svoj záväzok o zvyšovaní kapitoly obrana," uviedol Nič.

Podľa neho je bezpečnosť v programovom vyhlásení vlády až na konci a zdalo sa, že aliančné záležitosti sa odsúvajú a nemajú pozornosť politikov. Nakoniec však slovenská delegácia prišla na rokovania do Varšavy s mandátom, ktorý podľa Niča pokračuje v záväzkoch z Walesu.  

Minister obrany Peter Gajdoš už v piatok (8.7.) po prvom kole rokovaní informoval, že Slovensko záväzky z Walesu naplní. Taktiež uviedol, že príde k navýšeniu rozpočtu obrany v roku 2017 na 1,16 percenta HDP. Slovensko ďalej pošle do pobaltských krajín v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na budúci rok do 150 svojich vojakov a do 35 kusov techniky. 
Nič túto aktivitu víta. "V4, ktorá niekedy v otázkach obrany nemá úplne substanciu, prináša niečo konkrétne," dodal.

Viac o téme: NATOVaršavaPeter GajdošMilan Nič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu