Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Generálny tajomník NATO reagoval na vyhrážky Ruska: Na to ani len nepomyslíte!

Alexander Vershbow Zobraziť galériu (3)
Alexander Vershbow (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - NATO si chce zabezpečiť minimálnu potrebnú schopnosť brániť sa a chce presvedčiť Rusko, aby ani nepomyslelo na vyhrážanie sa aliancii. V rozhovore pre poľskú tlačovú agentúru PAP to pred dnešným otvorením summitu NATO vo Varšave povedal námestník generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow.

Očakáva sa, že summit potvrdí rozhodnutia o ďalšom posilnení východnej časti aliancie štyrmi mnohonárodnostnými prápormi, stabilne umiestnenými v Poľsku a v troch pobaltských štátoch, ktorých členovia sa budú vymieňať na rotačnej báze. Každá z týchto jednotiek bude mať okolo 1000 vojakov a povedú ich USA, Nemecko, Británia a Kanada.

Vo vzduchu visí ďalší konflikt: Rusko varuje, na činnosť NATO vraj musia použiť vojenské prostriedky

Vershbow zdôraznil, že napriek opatreniam, ktoré majú zvýšiť obranný potenciál aliancie, je potrebné, aby NATO pristupovalo k Rusku s trpezlivosťou a udržiavalo s ním diplomatické vzťahy - prinajmenšom pre to, aby sa nevymkli spod kontroly prípadné incidenty. Súčasne však aliancia musí nekompromisne trvať na tom, aby Rusko rešpektovalo medzinárodné právo.

Posilňovaním svojej východnej časti NATO podľa Vershbowa nesmeruje k novej studenej vojne, iba chce presvedčiť Rusko, "aby ani nepomyslelo na vyhrážanie sa NATO".

Námestník generálneho tajomníka NATO zdôraznil, že Rusko musí ukončiť svoje "ilegálne povstanie" na východe Ukrajiny a plne uviesť do praxe minské mierové dohody. Aliancia, pokračoval, nesmie "strácať nervy" nad ruskými hrozbami, pretože ide z veľkej časti o propagandu: a opatrenia na posilnenie, ktorými na ne NATO reaguje, sú primerané.

Nemecká ministerka obrany podporila dvojitú stratégiu NATO voči Rusku

NATO musí zachovať svoju dvojitú stratégiu voči Rusku, povedala dnes pred začatím summitu Severoatlantickej aliancie vo Varšave nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová.  Dvojitá stratégia NATO má za cieľ ponúknuť bezpečnosť členským krajinám aliancie na jej východnom okraji a súčasne signalizovať Rusku, že sa nemá zo strany NATO čoho obávať, vysvetľuje agentúra DPA.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA)

Severoatlantická aliancia má podľa nemeckej ministerky právo rozmiestniť svoje sily pri východných hraniciach aliancie v reakcii na "absolútne nepredvídateľné a agresívne Rusko". Pobaltské štáty žiadajú o ochranu, pretože ruská anexia Krymu ukázala, že Moskva "nerešpektuje hranice," citovala ju agentúra AP.

"Je dôležité, aby sa NATO rozmiestnilo tak pevne, aby nikto nevidel v útoku na túto vojenskú alianciu žiadnu výhodu," povedala ministerka vo vysielaní nemeckej televízie ZDF. Dialóg s Moskvou treba viesť z pozície sily, domnieva sa nemecká politička.

Splnomocnenec nemeckej vlády pre Rusko Gernot Erler označil vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu Deutschlandfunk plánované nové rozmiestnenie síl NATO v Poľsku, Estónsku, Litve a Lotyšsku len za "symbolické" vzhľadom na skutočnú hrozbu zo strany Ruska. Erler povedal, že očakáva recipročne ruské rozmiestnenie síl pozdĺž hraníc s členskými krajinami NATO. A vyzval na vydanie signálu na zastavenie vyzbrojovania na oboch stranách.

Rusko vo vzťahu k NATO verí vo víťazstvo zdravého rozumu a politickej vôle

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v Moskve vyhlásil, že Rusko je otvorené dialógu s NATO, najmä v boji proti reálnej hrozbe, ktorou je terorizmus. Informovala o tom agentúra AP. Peskov podľa agentúry TASS dodal, že v Moskve veľmi pozorne sledujú dianie na prebiehajúcom summite NATO vo Varšave. "Samozrejme, radi by sme verili, že v záujme vyhnutia sa konfrontácii zvíťazí zdravý rozum a politická vôľa," uviedol Peskov. 

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (3)
Dmitrij Peskov  (Zdroj: SITA)

Informoval, že Moskva s "veľkou ľútosťou" zaznamenala slová poľského prezidenta Andrzeja Dudu o nutnosti rozširovať vojenský potenciál NATO. Na druhej strane Moskva podľa Peskova víta racionálne prístupy, aký zaznamenala aj v dnešnom vyhlásení šéfa aliancie Jensa Stoltenberga, keď zdôraznil nutnosť udržiavania kontaktov s Ruskom a hovoril aj o neexistencii bezprostrednej hrozby zo strany Ruska. 

Peskov vyhlásil, že Moskva "bola a je otvorená dialógu a je zainteresovaná na spolupráci, ale len na vzájomne výhodnej (spolupráci), ktorá berie do úvahy vzájomné záujmy". Podotkol, že Rusko a NATO majú spoločné mnohé oblasti na spoluprácu, ak "sa aliancii podarí vzdať absurdnej rétoriky o domnelej ruskej hrozbe". Upozornil však, že zvyšovanie vojenského potenciálu aliancie sotva povedie k vytvoreniu "nejakej pôdy pre súčinnosť" medzi Ruskom a NATO. Na otázku, či Rusko vníma NATO ako nepriateľa, Peskov odpovedal, že "Rusko ho (nepriateľa) nehľadá, len občas konštatuje, že ho má".

Viac o téme: RuskoNATOAlexander VershbowUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu