Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Svet obletela smutná správa: Zomrel nositeľ Nobelovej ceny za mier Elie Wiesel (†87)

Elie Wiesel Zobraziť galériu (3)
Elie Wiesel (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Vo veku 87 rokov dnes zomrel židovský autor, filozof, humanista, politický aktivista a laureát Nobelovej ceny za mier Elie Wiesel. Informovalo o tom dnes vedenie jeruzalemského pamätníka holokaustu Jad Va-šem.

Wiesel mal americké občianstvo, ale pochádzal z rodiny ortodoxných rumunských židov. V mladosti bol väzňom nacistických koncentračných táborov Auschwitz a Buchenwald, kde zomreli obaja jeho rodičia i jedna zo sestier. Svedectvom o tomto období jeho života je román Noc.

Elie Wiesel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Po druhej svetovej vojne žil vo Francúzsku, kde študoval na Sorbone a potom pracoval ako novinár. Neskôr žil v USA, kde prednášal humanitné vedy na univerzite v Bostone. V roku 1987 spoločne s manželkou založili Nadáciu Elieho Wiesela pre humanitu (Elie Wiesel Foundation for Humanity). V roku 1996, spoločne s Václavom Havlom a Joheim Sasakawom, inicioval vznik konferencie Forum 2000. Angažoval sa aj v propagovaní odkazu holokaustu.

Elie Wiesel, 1979
Zobraziť galériu (3)
Elie Wiesel, 1979  (Zdroj: SITA)

Nobelovu cenu za mier získal Wiesel v roku 1986, a to za dlhoročnú aktivitu v boji na obranu ľudských práv a za umeleckú tvorbu.

Viac o téme: Elie Wiesel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu