Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nobelovu cenu mieru získala Malála a indický aktivista

Malála Júsufzajová
Malála Júsufzajová (Zdroj: SITA)

OSLO - Laureátom tohtoročnej Nobelovej ceny mieru sa stala pakistanská tínedžerka bojujúca za práva dievčat na vzdelanie Malála Jusafzajová a indický aktivista za práva detí Kailaš Satyarthi.

Mená víťazov v piatok doobeda oznámil nórsky Nobelov výbor. Ten dvojicu ocenil za ich boj proti potláčaniu práv detí a mladých ľudí a ich boj za práva všetkých detí na vzdelanie.

Malálu v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju následne previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. V súčasnosti študuje na škole v anglickom Birminghame. V minulosti ju dvakrát nominovali na Nobelovu cenu mieru. Európsky parlament jej však minulý rok udelil prestížnu Sacharovovu cenu. 

Kailaš Satyarthi je neúnavným bojovníkom za práva detí a odporca detskej práce. Jeho organizácií sa podarilo oslobodiť a do spoločnosti opätovne zaradiť desiatky tisíc detí. Bojuje proti chudobe, nezamestnanosti, negramotnosti, ktoré označuje za dôsledok zneužívania detí. Aktivista žijúci v Naí Dillí stojí okrem iného aj za prijatím viacerých polomových medzinárodných noriem o ľudských právach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu