Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najskôr pomáhali pri útokoch na hotely, teraz sú už zadržaní: Ide o desať podozrivých

Blaise Compaoré
Blaise Compaoré (Zdroj: SITA)

OUAGADOUGOU - Úrady v africkom štáte Burkina Faso v noci nadnes oznámili, že zadržali desať osôb podozrivých zo spoluúčasti na útokoch na hotely v Burkine Faso a v susednom Pobreží Slonoviny. Zadržaní sú podozriví z poskytovania pomoci a úkrytu útočníkom, informovala agentúra AP.

Minister pre národnú bezpečnosť Burkiny Faso Blaise Campaoré spresnil, že traja z desiatich zadržaných boli priamo zapojení do útokov, zvyšní siedmi sú obvinení z pomoc džihádistom. Minister dodal, že časť podozrivých dodala samovražedným atentátnikom tvrdé drogy. Vyšetrovaním prípadu sa bude zaoberať osobitne vymenovaný prokurátor.

K prvému útoku došlo v januári v hlavnom meste Burkiny Faso - Ouagadougou. Jeho terčom boli reštaurácia a hotel Splendid. O život pri ňom prišlo 30 ľudí osemnástich národností. Medzi mŕtvymi bolo aj najmenej šesť Kanaďanov, dvaja Francúzi, dvaja Švajčiari a jeden Holanďan. Útočníci sa zameriavali na belochov.

Hotel Splendid patrí k najvýznamnejším ubytovacím zariadeniam v Ouagadougou, keďže leží neďaleko medzinárodného letiska. V marci skupina džihádistov zaútočila na plážové letovisko Grand Bassam v Pobreží Slonoviny, kde zahynulo 19 ľudí. Medzi obeťami boli aj štyria Francúzi, jedna Macedónčanka pracujúca pre OSN, jedna Nemka - riaditeľka miestnej pobočky Goetheho inštitútu a jeden Libanončan. K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásila teroristická sieť al-Káida, konkrétne jej odnož Al-Káida v moslimskom Maghribe (AQIM).

Viac o téme: ZadržanieútokyBurkina FasoBlaise Compaoré
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu