Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Maďarom sa brexit nepáči: Prieskum ďalej potvrdil tieto výsledky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Týždeň po referende Britov o vystúpení z Európskej únie označilo 60 percent Maďarov toto rozhodnutie z hľadiska svojej krajiny za zlé. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Nézöpont.

Podľa agentúry MTI až 64 percent respondentov prieskumu uviedlo, že by si neželalo odchod Maďarska z únie. Výsledok britského plebiscitu považuje 12 percent Maďarov skôr za dobrý krok, kým 28 percent opýtaných nedokázalo zaujať stanovisko k tejto otázke, prípadne odmietlo odpovedať.

Brexit považujú za najmenej problematickú záležitosť sympatizanti ultrapravicovej strany Jobbik. Z parlamentných strán bol práve Jobbik jedinou stranou, ktorá odmietala členstvo Maďarska v únii, avšak v poslednom období sa táto strana Gábora Vonu už nestavia k EÚ natoľko odmietavo. Nézöpont upozornil, že na rozdiel od Britov sú v Maďarsku za členstvo v únii skôr voliči staršej vekovej kategórie.

Poľsko ma tento názor

Poľský prezident Andrzej Duda dnes povedal, že Európska únia znamená niečo iné pre Britov, ktorí sú členmi EÚ už vyše 40 rokov, a niečo iné pre Poliakov, ktorí do nej vstúpili v roku 2004 a zažili modernizáciu krajiny predovšetkým vďaka fondom únie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Pociťujeme skutočné výhody (Európskej únie), pre nás únia znamená slobodu, bohatnutie, dostávanie financií," uviedol Duda v rozhovore pre webovú stránku Onet.pl. Poľský líder sa takto vyjadril, keď práve dnes zverejnené výsledky prieskumu verejnej mienky ukázali, že Poliaci sú stále nadšení členstvom v EÚ a až 81 percent Poliakov si želá zostať v únii.

Inštitút TNS urobil telefonický prieskum medzi 1000 dospelými v pondelok a v utorok (27. a 28. júna), iba niekoľko dní po tom, čo Briti v referende hlasovali za odchod z únie. Poľská konzervatívna vláda viackrát zdôraznila, že krajina chce zostať členom EÚ. Rozhodnutie Britov môže mať priame dôsledky pre státisíce Poliakov, ktorí žijú a pracujú v Británii, a tiež pre ich rodiny v Poľsku.

Spomínaný prieskum takisto ukázal, že 13 percent respondentov podporuje odchod Poľska z EÚ. Šesť percent opýtaných nemalo názor na túto otázku. Možná chyba prieskumu je plus alebo mínus 3,1 percenta.

Viac o téme: PrieskumMaďarskoJobbikBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu