Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusko dostalo žiadosť: Odovzdanie ukrajinských extrémistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo spravodlivosti dnes oznámilo, že dostalo žiadosť Ukrajiny o odovzdanie ukrajinských občanov Mykolu Karpiuka a Stanislava Klycha, ktorých v Rusku odsúdili na základe obvinenia z extrémizmu a účasti na činnosti ilegálnych ozbrojených skupín v Čečensku v rokoch 1994-1995.

Podľa agentúry TASS ministerstvo uviedlo, že ukrajinskú žiadosť zvažuje. Dodalo, že problematika odovzdávania odsúdených osôb medzi Ruskom a Ukrajinou sa riadi dohovorom z roku 1983 o odovzdávaní odsúdených osôb a ruským trestným poriadkom.

Najvyšší súd juhoruskej Čečenskej republiky odsúdil 26. mája oboch Ukrajincov - členov Ukrajinského národného zhromaždenia-Ukrajinskej národnej sebaobrany (UNA-UNSO) - na tresty odňatia slobody. Usvedčil ich z toho, že v 90. rokoch bojovali po boku čečenských separatistov a zabíjali ruských vojakov. Mykola Karpiuk dostal 22,5 roka a Stanislav Klych 20 rokov väzenia. 

Podľa agentúry UNIAN bol Karpiuk - jeden zo zakladateľov extrémistického hnutia Pravý sektor - zadržaný v Rusku 21. marca 2014 za nejasných okolností. Klycha zadržali v Rusku 11. augusta 2014, keď prišiel navštíviť svoju priateľku v meste Orel. 

Hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin k prípadu uviedol, že v decembri 1994 boli na Ukrajine vytvorené ozbrojené skupiny z najradikálnejších členov UNA-UNSO pre účasť v ozbrojenom konflikte v Čečensku po boku členov gangov pôsobiacich na území tejto republiky na čele s Aslanom Maschadovom, Šamiľom Basajevom a ďalšími. Podľa vyšetrovateľov Karpiuk spolu s Oleksandrom Muzyčkom viedli skupinu s názvom Viking, do ktorej patril aj Klych či Dmytro Jaroš. 

V období od decembra 1994 do januára 1995 sa Karpiuk, Klych a ďalší členovia gangu zúčastnili bojov proti ruským vojakom v Groznom - na pôde prezidentského paláca, na námestí Minutka a železničnej stanici. Zabili približne 30 vojakov a najmenej 13 zranili. 

Viac o téme: ExtrémizmusRuskoUkrajinaČečensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu