Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kolumbia podpísala prelomovú dohodu: Vláda a revolucionári čakali dlhých 50 rokov

prezident Kolumbie Juan Manuel Santos (vľavo) a zástupca revolucionárov Timoleon Jimenéz
prezident Kolumbie Juan Manuel Santos (vľavo) a zástupca revolucionárov Timoleon Jimenéz (Zdroj: SITA)

HAVANA - Kolumbijská vláda a Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) podpísali dnes dohodu o prímerí. Podľa spravodajskej stanice BBC má dohodnuté prímerie po vyše 50 rokoch konfliktu vydláždiť cestu ku komplexnej mierovej dohode.

Vyjednávači podpísali príslušný dokument v kubánskej Havane, kde prebiehali mierové rokovania od novembra 2012, v prítomnosti kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa a lídra FARC známeho pod prezývkou Timochenko. Podľa BBC si podali ruky. Ako informovali agentúry DPA a AP, na ceremónii sa zúčastnili aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, osobitný vyslanec USA, prezidenti Kuby, Čile, Venezuely i šéf nórskej diplomacie.

Komplexná mierová dohoda zahŕňa časový plán pre zloženie zbraní a záruky bezpečnosti pre povstalcov po ich odzbrojení. Taktiež dočasné tranzitné zóny alebo tábory pre odhadovaných 7000 povstalcov. Všetky zbrane FARC dostane do rúk OSN. Konflikt, najdlhšie trvajúci v Latinskej Amerike, si od roku 1964 vyžiadal približne 220.000 ľudských životoch.

Viac o téme: DohodaKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu