Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európa má podľa generálov NATO Achillovu pätu: Toto územie by mohlo Rusko zneužiť na inváziu

Achillova päta NATO. Zobraziť galériu (2)
Achillova päta NATO. (Zdroj: mapy.zoznam.sk)

LONDÝN - Nepatrný pás územia vo východnom Poľsku je podľa generálov NATO Achillovou pätou európskych hraníc, ktoré by Rusko mohlo využiť na začatie invázie. Existujú obavy, že 65 kilometrov dlhý úsek Suwalki, medzi Poľskom a pobaltskými štátmi, by mohol byť z viacerých dôvodov práve tým miestom, ktoré Kremeľ zneužije vo svoj vojenský prospech.

Exzástupca šéfa CIA varuje: Čoskoro sa zmenia hranice Balkánu, NAJ nebezpečenstvo hrozí TU

Velitelia NATO vyjadrili obavy, že Litva, Estónsko a Lotyššsko by mohli zostať izolované a vydané napospas ruskej invázii. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa vyjadril, že aliancia "už zmenila svoju vojenskú pozíciu, aby mohla vojensky reagovať v tejto oblasti". Poľsko však naďalej vyzýva k trvalej prítomnosti vojakov NATO v Suwalki, čo je jediná pozemná cesta spájajúca pobaltské štáty so zvyškom európskych spojencov. Zo severu ju totiž obklopuje ruská provincia Kaliningrad a z juhu s Kremľom spriaznené Bielorusko.

Európa má podľa generálov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mapy.zoznam.sk)

Počas vyvrcholenia studenej vojny mali generáli NATO rovnaké obavy v súvislosti s územím známym ako Fulda, ktoré sa javilo byť najľahšou cestou pre návrat sovietskych tankov do západného Nemecka. Oblasť Suwalki sa však považuje za ešte náchylnejšiu na ruský útok, pretože tu dochádza k stretu viacerých etnických skupín. Okrem toho bolo predmetom tvrdých historických sporov medzi Poľskom a Litvou, s veľkým počtom Litovčanov žijúcich na poľskej strane hranice.

Vojaci NATO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Rusko už využilo nestabilitu na Ukrajine, keď v roku 2014 anektovalo Krym a západní predstavitelia veria, že podobná taktika by mohla zabrať aj pri Suwalki. Ruská enkláva Kaliningrad je domovom desiatok vojnových lodí, ponoriek, pozemného vojska, námorných brigád a dvoch vojenských základní. V Bielorusku sa taktiež nachádza veľká ruská letecká základňa. Moskva však územné ambície na severe Európy popiera a vyjadrila znepokojenie nad prítomnosťou NATO v blízkosti jej hraníc. Informovala agentúra Reuters.
 

Viac o téme: RuskoNATOPoľskoSuwalkiPobaltské štáy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu