Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exprezident USA Carter: Svet je v bode zlomu, musíme sa rozhodnúť pre mier

Jimmy Carter
Jimmy Carter (Zdroj: SITA)

ATLANTA – Bývalý americký prezident Jimmy Carter v pondelok vyhlásil, že svet sa nachádza "zlomovom bode v dejinách". Vlády si podľa neho musia zvoliť politiku mieru a ľudských práv namiesto vojny a ľudského utrpenia.

Carterove vyjadrenia otvorili fórum ľudskoprávnych pracovníkov, ktoré organizuje jeho Carterovo centrum v Atlante, informovala agentúra AP. Carter (91) uviedol, že vojenské zásahy, porušovanie ľudských práv a obmedzovanie slobody boli podnetom pre rozširovanie násilných extrémistických skupín. Podľa jeho slov svet "opustil" aj na mier zamerané poslanie OSN a Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, ktorú svetová organizácia prijala v roku 1948.

"Teraz je viac než kedykoľvek potrebné vodcovstvo, ktoré nás zavedie preč od strachu a bude pestovať väčšie presvedčenie o vnútornej dobrote a duchaplnosti ľudstva," povedal Carter. Svetoví lídri musia zredukovať používanie "štátom schváleného násilia", od útokov bezpilotných lietadiel po vývoj alebo modernizáciu jadrových zbraní, dodal bývalý šéf Bieleho domu.

Trest smrti napríklad umožňuje vláde používať násilie ako trest. Carter tiež konkrétne kritizoval využívanie náboženstva a kultúry na ospravedlnenie násilia voči ženám a dievčatám alebo vylučovanie žien z vedúcich pozícií.

Zo stretnutia v Carterovom centre má vzísť dokument vyzývajúci vlády krajín po celom svete, aby sa opätovne prihlásili k ľudským právam. Carter uviedol, že výtlačky doručí prezidentovi USA Barackovi Obamovi, lídrom v Kongrese a americkým prezidentským kandidátom. Ďalších vyzval, aby urobili to isté vo svojich krajinách.

Exprezident označil za "nádejné príklady", ktoré treba vyzdvihovať, jadrovú dohodu s Iránom a normalizáciu vzťahov USA s Kubou. Spojené štáty však podľa neho nesú "spoluvinu" na štátnom útlaku poskytovaním finančnej podpory v Egypte, Hondurase a inde.

"Spojené štáty sú svetovou superveľmocou a je pravdepodobné, že si zachováme najsilnejšiu armádu a tiež vplyvnú kultúru, ako aj jednu z dominantných ekonomík," uviedol Carter. "Modlím sa, aby sme sa tiež stali nespochybniteľným presadzovateľom mieru."

Viac o téme: Jimmy CarterSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu