Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Iráne zadržali teroristov: Zabránili sme najväčšiemu útoku, hrozilo 50 bômb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN – Až 50 bombových útokov plánovali v iránskej metropole Teherán vykonať sunnitskí extrémisti, ktorých minulý týždeň zatkli bezpečnostné zložky. Oznámil to dnes iránsky minister pre tajné služby Mahmúd Alaví, citovali ho miestne médiá.

Alaví podľa iránskej tlačovej agentúry ISNA povedal, že desať "teroristov" zadržali minulý týždeň v Teheráne a troch iránskych provinciách ležiacich pri hraniciach jedného zo susedných štátov, ktorý však nepomenoval. 

Minister dodal, že zadržané osoby plánovali vykonať samovražedné a iné bombové útoky v husto zaľudnených častiach Teheránu. Uviedol tiež, že iránske úrady pri zásahu zhabali týmto extrémistom asi 100 kilogramov výbušnín a zabránili dodávke ďalších približne 1000 kilogramov. Iránske úrady ešte v pondelok informovali o tom, že zamedzili "najväčšiemu teroristickému útoku", aký bol kedy namierený proti hlavnému mestu Teherán, uviedla agentúra AP.

Zadržaných extrémistov však vtedy označili len výrazom "takfírí", akým sa v arabčine i perzských jazykoch označujú "odpadlíci od viery", a ktorým iránske úrady často označujú práve stúpencov sunnitskej militantnej skupiny Daeš. Či išlo skutočne o militantov z IS však doposiaľ známe nie je. Alaví uviedol, že vyšetrovanie celého prípadu ešte stále pokračuje v Iráne aj za jeho hranicami, pričom toto tvrdenie už ďalej nerozviedol.

Irán ako šiitská veľmoc pomáha sýrskej aj irackej vláde v boji proti extrémistom zo samozvaného Daeš. Teherán už skôr varoval pred možnými útokmi militantov na iránskom území, kde podobné aktivity takmer neboli zaznamenané od islamskej revolúcie v roku 1979.

Viac o téme: TerorizmusIránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu