Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zvrat v prípade masakru v Orlande: Útočník mal prekvapivého komplica!

Omar Mateen
Omar Mateen (Zdroj: SITA /AP)

ORLANDO - Manželka útočníka, ktorý v orlandském gay klube v nedeľu zastrelil 49 ľudí, o jeho plánoch na útok vedela. Úrady už zvolali federálne veľkú porotu, ktorá by mohla ženu Omara Mateena, Noor Salmanovú, ešte dnes obviniť zo spolupáchateľstva na najhoršom prípade streľby v modernej americkej histórii. Agentúre Reuters a ďalším médiám to v utorok oznámili zdroje z vyšetrovania.

Televízia Fox News predtým s odkazom na zdroje z Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) oznámila, že prokurátori žiadajú veľkú porotu, aby Salmanovú obvinila zo spoluviny zo 49 vrážd a 53 pokusov o vraždu. Tiež ju chcú obviniť z neinformovania polície o chystanom útoku a z klamstva federálnym agentom. Televízia NBC News uviedla, že Salmanová agentom povedala, že sa snažila manželovi útok vyhovoriť. Tiež ale FBI povedala, že raz ho do orlandského klubu Pulse zaviezla, pretože si to tam chcel obhliadnuť.

Policajti vyšetrujúci nedeľný masaker doteraz nezverejnili motív činu. Mateen podľa vyšetrovateľov počas svojej akcie v klube volal na krízovú linku, aby sa vyznal z prináležitosti k rôznym islamistickým skupinám vrátane Islamského štátu. Omarov otec Seddique ale vylučuje, že by za synovým útokom bol radikálny islam a jeden z Omarových známych povedal, že mohol mať problém so svojou vlastnou sexuálnou orientáciou; útočníka totiž poznal ako častého návštevníka podniku.

Podľa FBI sa Mateen zrejme radikalizoval sám, pretože zatiaľ nie sú dôkazy, že by dostával inštrukcie, alebo pomoc od zahraničných islamistov. Vyšetrovatelia mu ale stále ešte prehľadávajú mobilný telefón a ďalšie komunikačné zariadenia. Dvadsaťdeväťročný Mateen bol americký občan z rodiny afganských prisťahovalcov. Podľa jedného zo zdrojov z vyšetrovania si Mateen prezeral na internete radikálne islamské materiály najmenej dva roky pred nedeľňajším útokom.

Viac o téme: StreľbaOrlandoOmar MateenNoor Salmanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu