Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nešťastie v Bangladéši, pri ktorom zomrelo vyše tisíc ľudí: Obvinili ďalších 18 osôb

Kolaps textilky v Dháke
Kolaps textilky v Dháke (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Bangladéšsky súd obvinil dnes ďalších 18 osôb zo zločinov v súvislosti s chybnou konštrukciou továrenskej budovy pri hlavnom meste Dháka, ktorej zrútenie si pred troma rokmi vyžiadalo životy vyše 1000 ľudí.

Svedecké výpovede proti obvineným vrátane vlastníka budovy, zodpovedným vládnym činiteľom a riadiacim pracovníkom inkriminovanej spoločnosti, sa začnú 23. augusta, oznámila prokuratúra, ktorú cituje agentúra DPA. Súd tiež vydal zatykač na vládneho inžiniera, dvoch mestských plánovačov a dvoch majiteľov stavebných firiem, ktorí sú od zrútenia budovy na úteku. Vyšetrovatelia formálne predložili obžalobu na súde vlani v júni, aby sa tak mohol začať proces v prípade zabitia z nedbanlivosti a chybnej stavby.

Zo zabitia z nedbanlivosti je obvinených 41 osôb, ktoré nútili zamestnancov pracovať v danej továrenskej budove napriek tomu, že vedeli o jej nevyhovujúcom stave. Osemposchodová budova s názvom Rana Plaza, v ktorej sa nachádzalo päť textilných výrobných prevádzok, sa zrútila 24. apríla 2013 v Sábháre, 20 kilometrov severne od hlavného mesta Dháka. Nešťastie si vyžiadalo 1135 mŕtvych a viac než 2500 zranených. Bangladéš je po Číne druhým najväčším vývozcom oblečenia na svete. Často je však terčom kritiky ohľadne chabých bezpečnostných noriem v továrňach.

Viac o téme: BangladéšDháka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu