Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska únia terčom silného odporu: Skeptici zaznamenali výrazný vzostup

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Euroskepticizmus je na starom svetadiele na vzostupe. Vyplýva to z prieskumu americkej expertnej skupiny Pew Research Center, ktorú dnes citovala stanica BBC. Prieskum sa konal menej než dva týždne pred historickým hlasovaním Britov o zotrvaní svojej krajiny v EÚ.

Napriek tomu tesná väčšina respondentov v desiatich členských štátoch EÚ podľa zistení uvedenej inštitúcie úniu stále podporuje a 49 percent opýtaných si praje, aby sa do hlavných miest ich krajín vrátili väčšie právomoci. Väčšina Európanov tiež chce, aby Británia zostala v únii.

Prieskum ďalej odhalil, že voči Európskej únii prechováva záporný postoj väčšina ľudí v Grécku (71 percent) a vo Francúzsku (61 percent). Vo Francúzsku ide o pokles obľúbenosti EÚ voči vlaňajšku o 17 percent, v Španielsku o 16 percent, v Spojenom kráľovstve o osem percent a v Taliansku o šesť percent. Najsilnejšiu podporu má 28-členný euroblok medzi Poliakmi (72 percent) a Maďarmi (61 percent). 

Prieskum Pew Research Center sa uskutočnil na vzorke vyše 10.000 respondentov medzi 4. aprílom a 12. májom. Podľa prieskumu agentúry TNS má zotrvanie Británie v Európskej únii najväčšiu podporu v Nemecku - 79 percent.

Viac o téme: Euroskepticizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu