Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kontroverzný návrh ruských komunistov: Okupácia ČSSR zabránila prevratu, po 1990 ekonomika upadla

Okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy z 21. augusta 1968. Zobraziť galériu (5)
Okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy z 21. augusta 1968. (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

MOSKVA - Návrh priznať sovietskym účastníkom okupácie Československa v roku 1968 status vojnových veteránov predložila v ruskej Štátnej dume trojica komunistických poslancov. Cieľom "vojensko-strategickej operácie Dunaj" bolo podľa nich potlačenie prevratu v ČSSR, ktorý s podporou západných krajín pripravovala československá opozícia.

Sovietska invázia do Československa v roku 1968 očami USA: Hĺbková analýza v odtajnených spisoch CIA

Vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy na čele so sovietskou armádou obsadili v auguste 1968 Československo, aby násilím potlačili pokus liberálneho krídla komunistickej strany o reformu systému. Jednotky sovietskej armády z krajiny odišli až po páde komunizmu v roku 1989.

Poslanci Jurij Sinelščikov, Nikolaj Kolomejcev a Sergej Rešulskij navrhujú, aby sa priznanie výhod vojnových veteránov týkalo osôb starších ako 67 rokov, ktoré "prejavili statočnosť a pevnosť pri plnení vojenských povinností v podmienkach vojnového stavu v ČSSR od augusta do novembra 1968".

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

V Rusku teraz žije odhadom asi 20.000 ľudí, ktorí sa okupácie ČSSR priamo zúčastnili. Ruskú štátnu pokladnicu by podľa agentúry RIA Novosti opatrenie stálo ročne 119 miliónov rubľov (cca 1,6 milióna eur).

Zdôvodnenie návrhu pripomína spôsob vyjadrovania v dokumente KSČ Poučenie z krízového vývoja v strane a spoločnosti, ktorý sa v období takzvanej normalizácie v 70. rokoch stal v Československu platformou pre stranícke "previerky" a rozsiahle čistky.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Ruskí poslanci uvádzajú, že opozičné sily v ČSSR začali prípravu štátneho prevratu s cieľom likvidácie socialistického zriadenia a zblíženia s vtedajším západným Nemeckom. Do ČSSR vraj prišlo celé velenie západonemeckého armádneho zboru, aby vytýčilo trasy chystaného útoku NATO. Preto Varšavská zmluva musela zasiahnuť, aby "ukončila mnichovanskú politiku" československého vedenia.

Zásah podľa ruských poslancov nebol zbytočný, pretože došlo "k upevneniu ekonomického potenciálu ČSSR" po dobu ďalších 22 rokov. Po roku 1990 ale bývalé štáty Varšavskej zmluvy "stratili svoju národnú suverenitu a prudko znížili svoj ekonomický potenciál a životnú úroveň obyvateľstva".

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Navrhovatelia sa snažia vyvrátiť predstavy, že okupácia Československa nebola bojovou akciou. K "aktívnym bojovým operáciám" síce nedošlo, ale k častým ozbrojeným zrážkam vraj áno. Poslanci menujú údajné prestrelky pri Banskej Bystrici a Rakovníku. Pri "operácii Dunaj" podľa nich zahynulo najmenej 105 sovietskych vojakov. Vyznamenanie za statočnosť dostalo vraj vyše tisíc sovietskych vojakov.

Viac o téme: 1968OkupáciaČeskoslovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu