Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Futbalové Euro v ohrození? Mali ho strážiť, 82 ochrankárov na zozname teroristickej hrozby!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzska agentúra pre vnútornú bezpečnosť DGSI prišla s prekvapujúcim zistením, že z 3500 ľudí najatých ako ochranka pre futbalový šampionát Euro 2016 je 82 zaradených na zoznam potenciálnych spolupracovníkov teroristických skupín. Zdá sa tak, že súkromné bezpečnostné agentúry neboli pri výbere svojich zamestnancov príliš ostražité.

USA varujú pred dovolenkami v Európe: Hrozia útoky, toto môžu byť hlavné ciele teroristov!

Počas nadchádzajúcich futbalových majstrovstiev Európy vo Francúzsku bude na bezpečnosť dohliadať viac ako sto tisíc policajtov, vojakov a zamestnancov bezpečnostných agentúr. Šampionát sa bude konať od 10. júna do 10. júla.

Futbalové Euro v ohrození?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kontrola 3500 ľudí, čiže väčšiny zamestnancov firiem pôsobiacich v oblasti bezpečnosti a zaradených do organizácie majstrovstiev, zistila, že až 82 osôb bolo registrovaných v databáze, ku ktorej majú prístup tajné služby. Tá zahŕňa tých, ktorí by mohli mať negatívny vplyv na bezpečnosť štátu, alebo by sa mohli podieľať na páchaní teroristických činov. Ide nielen o radikálnych islamistov spájaných s hnutím Daeš, ale aj tých, ktorých činnosť môže súvisieť s násilnosťami extrémnej ľavice či pravice. Informoval franúczsky denník Le Point.

Vo Francúzsku po vlaňajších novembrových teroristických útokoch so 130 obeťami stále platí výnimočný stav. Francúzske úrady očakávajú, že na 51 futbalových zápasov na desiatich štadiónoch po celej krajine dorazí asi 2,5 milióna fanúšikov. V okolí športovísk a v ďalších veľkých mestách budú tiež fanúšikovské zóny, v ktorých sa budú zápasy premietať na veľkoplošnej obrazovke. Do nich príde svojich favoritov podporiť zrejme až osem miliónov ľudí.

Futbalové Euro v ohrození?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hlavnými hrozbami sú podľa ministra vnútra Bernarda Cezeneuvea možné teroristické útoky a násilie futbalových chuligánov. Na bezpečný priebeh športového sviatku bude dohliadať 77.000 policajtov, 13.000 zamestnancov súkromných bezpečnostných agentúr a zhruba 1000 dobrovoľníkov. V uliciach naďalej zostane tiež zhruba 10.000 vojakov, ktorí dostanú niektoré dodatočné právomoci, uviedol Cazeneuve. Do Francúzska svojich policajtov navyše vyšle tiež každá z krajín, ktorej tím sa akcie zúčastní. Pomáhať by mali hlavne pri identifikácii zadržaných.

Viac o téme: BezpečnosťFrancúzskoEuro 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu