Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pod chorvátskou vládou sa trasie kreslo: Premiér prišiel o podporu

Tihomir Oreškovič
Tihomir Oreškovič (Zdroj: Reuters)

ZÁHREB - Chorvátska vláda, ktorá nastúpila do úradu len koncom januára, v súčasnej podobe zrejme skončí. Hlavná koaličná strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) totiž dnes večer stiahla svoju podporu nestraníckemu premiérovi Tihomirovi Oreškovičovi, informovala agentúra DPA.

"Pán Oreškovič už nemá našu dôveru," vyhlásil predseda HDZ a vicepremiér Tomislav Karamarko s tým, že jeho konzervatívci v budúcnosti nebudú spolupracovať v jednej vláde ani s proreformnou stranou Most, doterajším menším koaličným partnerom. Vedenie HDZ bude podľa svojho šéfa v sobotu rokovať o tom, či sa v Chorvátsku budú musieť konať predčasné voľby alebo či strana bude mať v parlamente podporu pre vytvorenie nového kabinetu.

Oreškovič dnes vyzval Karamarka i druhého podpredsedu vlády, šéfa strany Most Boža Petrova na rezignáciu z vicepremiérskych postov s argumentom, že ich spory blokujú prácu vlády. Predsedovia HDZ a Mosta sa dostali do ostrej roztržky po tom, ako Petrov minulý týždeň obvinil Karamarka z korupcie a žiadal jeho odchod z vlády spolu s ďalšími dvoma ministrami z HDZ.

Viac o téme: VládaChorvátskoTihomir Oreškovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu