Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Líder chorvátskej strany odstúpil z kľúčovej funkcie: Len jeden deň pred týmto hlasovaním

Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Predseda strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá bola v uplynulých mesiacoch hlavnou silou koaličnej vlády v Chorvátsku, odstúpil dnes z funkcie vicepremiéra, čo zdôvodnil nezhodami vo vládnom kabinete. Urobil tak deň pred tým, ako má parlament v Záhrebe hlasovať o vyslovení nedôvery premiérovi Tihomirovi Oreškovičovi, informuje agentúra APA.

Šéf HDZ Tomislav Karamarko označil na tlačovej konferencii svoj odchod z vládneho postu za "symbolický akt" a vyzval premiéra Oreškoviča i druhého vicepremiéra Boža Petrova, aby nasledovali jeho príklad v záujme prekonania politických turbulencií. Konzervatívne HDZ pritom naďalej presadzuje zosadenie nestraníka Oreškoviča prostredníctvom štvrtkového hlasovania v parlamente. Úspech návrhu na vyslovenie nedôvery sa podľa APA javí ako pravdepodobný, keďže ho podporuje i ľavicová opozícia.

Expremiér Zoran Milanovič dnes oznámil, že jeho Sociálnodemokratická strana Chorvátska bude hlasovať za vyslovenie nedôvery Oreškovičovi, keďže sa tým uvoľní cesta k predčasným parlamentným voľbám. Samotný premiér medzitým apeloval na politikov, aby preukázali "maximálnu zodpovednosť a trpezlivosť". Vyjadril presvedčenie, že koaliční partneri - HDZ a proreformná strana Most - budú schopní prekonať svoje nezhody a vláda úradujúca od konca januára vyjde z tejto krízy "posilnená". Na otázky novinárov počas dnešného vystúpenia neodpovedal.

Karamarko ešte začiatkom júna vyhlásil, že Oreškovič stratil dôveru HDZ, ktorá nemieni ďalej spolupracovať ani so stranou Most. Medzi Karamarkom a Petrovom, ktorý je predsedom Mosta, vypukla ostrá roztržka po tom, ako Petrov v máji obvinil Karamarka z korupcie a požadoval jeho odchod z vlády spolu s ďalšími dvoma ministrami z HDZ. Oreškovič následne vyzval na odstúpenie oboch vicepremiérov s argumentom, že ich spory blokujú prácu vlády.

Viac o téme: OdstúpenieTomislav Karamarko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu