Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ môže rozhýbať blízkovýchodný mierový proces, tvrdí Mogheriniová

Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Európska únia má "prostriedky a nástroje na to, aby stimulmi" prinútila strany blízkovýchodného mierového procesu zasadnúť spoločne k stolu a usilovať sa o uzavretie dlhodobej mierovej dohody. Na konferencii v Paríži to dnes povedala vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová.

Diplomatom z takmer tridsiatky krajín pripomenula, že EÚ je najdôležitejším obchodným partnerom Izraela a finančne podporuje palestínsku samosprávu. "Pracujeme... na vytvorení rámca, ktorý by v prvom rade zachránil perspektívu dvoch štátov a - po druhé - opätovne vytvoril podmienky na začatie procesu," citovala Mogheriniovú agentúra DPA.

"Hoci stále hovoríme o blízkovýchodnom mierovom procese, v skutočnosti v tejto chvíli žiaden mierový proces neexistuje," dodala šéfka zahraničnej politiky EÚ. Diplomati z takmer 30 krajín sa dnes stretli v Paríži na konferencii zameranej na oživenie blízkovýchodného mierového procesu - bez Izraela či Palestínčanov. Zástupcov Izraela, ktorý iniciatívu Francúzska vníma skepticky, a Palestínčanov, ktorí ju privítali, chcú pozvať až na plánovanú mierovú konferenciu neskôr v priebehu roka.

Francúzsky prezident Francois Hollande na začiatku konferencie povedal, že je mimoriadne dôležité dosiahnuť mierovú dohodu v kontexte šíriaceho sa extrémizmu. "V kontexte Blízkeho východu by vákuá boli nevyhnutne zaplnené extrémistami a aj teroristi tam môžu získať oporu. Dodal, že mierový proces sa pohne vpred iba ak ho podporia susedia regiónu, prvé kroky k mieru však musia urobiť Izrael a Palestínčania."

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault, ktorý nedávno rokoval na Blízkom východe s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a s palestínskymi lídrami, povedal pred otvorením konferencie denníku Le Monde, že dúfa v dva výsledky parížskeho rokovania: v potvrdenie perspektívy, že sa všetky strany stretnú pri rokovacom stole do konca roka, a v ustanovenie pracovných skupín.

Na konferenciu do Paríža pricestovali generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, americký minister zahraničných vecí John Kerry, generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabíl Arabí, Federica Mogheriniová a zástupcovia všetkých členských krajín Bezpečnostnej rady OSN, ako aj európskych, arabských, afrických a ázijských krajín.

Viac o téme: Európska úniaFrederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu