Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poplach v Peru: Kvôli úniku ortute musela krajina vyhlásiť výnimočný stav

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LIMA - Znečistenie ortuťou si včera vynútilo vyhlásenie výnimočného stavu vo viacerých obvodoch regiónu Madre de Dios na juhovýchode Peru v pohraničí s Brazíliou a Bolíviou. Informovali o tom svetové agentúry.

Ortuť unikla z ilegálne prevádzkovaných baní na ťažbu zlata. Jej prítomnosť je preukázateľná vo vodách riek, ale aj vo faune a flóre v oblasti. Miera znečistenia prevyšuje povolené maximum.

Toxickú látku našli už aj v organizme vyhľadávaného úlovku miestnych rybárov - istého druhu sumcov. Osobitne nebezpečná je ortuť pre tehotné ženy a deti.

Podľa slov peruánskeho ministra zdravotníctva Manuela Pulgara-Vidala je pôsobeniu ortute vystavených 41 percent tamojšej populácie. Túto hrozbu je potrebné zlikvidovať už v zárodku, a to uzavretím ilegálne prevádzkovaných ťažobných prevádzok, dodal.

Vyhlásenie výnimočného stavu umožní podľa ministra prijatie nevyhnutných zdravotníckych opatrení, zriadenie laboratórií, ako aj zásobovanie bezpečnými potravinami.

V dôsledku aktivít ťažobných spoločností sa podľa rezortu zdravotníctva zlikvidovalo v spomínanom regióne 100.000 hektárov pralesa a ročne tam do životného prostredia unikne 40 ton ortute.

Viac o téme: OrtuťPeru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu