Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovský záchyt colníkov: Na Novom Zélande zadržali dvoch Čechov, pašovali drogy za 12 mil. eur

Drogy zaistené na Novom Zélande Zobraziť galériu (3)
Drogy zaistené na Novom Zélande (Zdroj: Foto: colný úrad)

WELLINGTON - Novozélandským colníkom sa podarili dva rekordné úlovky pašovaných drog. Vo štvrtok zadržali dvoch českých občanov s 20 kilogramami pervitínu, ktorý by sa na Novom Zélande rozpredal v prepočte za 324 miliónov českých korún (12 miliónov eur).

Dnes polícia zatkla troch mužov, ktorí sú podozriví, že sa do krajiny pokúsili dostať 200 kilogramov efedrínu používaného na výrobu pervitínu. Informovali o tom miestne médiá, z ktorých správ nie je celkom jasné, či tieto dva prípady spolu súvisia.

Zadržaní Česi

Českí pašeráci boli odhalení na letisku v Aucklande po prílete z Bangkoku. Pervitín mali schovaný v tajných schránkach vytvorených v dnách dvoch batožín, s ktorými cestovali. V každom bolo desať kilogramov drogy. Na čiernom trhu by sa podľa polície rozpredali za 20 miliónov novozélandských dolárov (12 mil eur). "Včerajším nálezom sa predišlo značnej spoločenskej ujme pre naše komunity," oznámil colný úrad. Podľa serveru denníka NZ Herald za pašovanie drog z kategórie A, kam je zaradený aj pervitín, hrozí na Novom Zélande až doživotné väzenie. Ide o vôbec druhý najväčší zhabaný kontraband tejto drogy na novozélandských letiskách, tvrdí tamojší colný úrad.

Obrovský záchyt colníkov: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: colný úrad)

Druhý veľký úlovok 

Druhý veľký kontraband colníci odhalili, keď prijali podozrenie voči 80 krabiciam papiera, ktoré boli na Nový Zéland dopravené už koncom apríla. V mnohých z nich potom objavili dutiny, v ktorých bol efedrín uschovaný. Podľa polície ide o viac ako dvojnásobne väčší úlovok než doteraz rekordných 95 kilogramov, ktoré sa podarilo nájsť vlani v októbri.

V súvislosti s odhalením tejto zásielky vykonala dnes novozélandská polícia rad razií, pri ktorých zatkla troch podozrivých vo veku 31, 32 a 34 rokov. Zabavený efedrín by mohol byť využitý na výrobu 150 kilogramov pervitínu, ktorý by sa v uliciach na Novom Zélande rozpredal až za 150 miliónov novozélandských dolárov (viac ako 89 mil. eur), uviedla polícia.

Obrovský záchyt colníkov: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: colný úrad)

Efedrín podľa NZ Herald patrí v krajine do drogovej kategórie B a hrozí za jeho ilegálny dovoz alebo držanie maximálne 14 rokov väzenia.

Česko má s pervitínom (metamfetamín) dlhodobé problémy. Kým v Európe bol vždy rozšírenejší amfetamín, v Česku to bol z historických dôvodov pervitín, ktorý sa tu nelegálne vyrába od 70. rokov. V poslednej dobe sa najmä kvôli nízkej cene pervitín rozširuje z Česka do Nemecka a Rakúska. Nanovo sa podľa Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) pervitín objavuje aj v Grécku či na Cypre a tiež v Lotyšsku a Nórsku.

Viac o téme: MetamfetamínČesi. Nový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu