Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin má zaujímavý okruh známych: Na jeho kamarátov vydali zatykač

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsky súd vydal medzinárodný zatykač na 12 Rusov podozrivých z organizovaného zločinu vrátane niekoľkých vysokopostavených štátnych činiteľov blízkych kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom v utorok britská spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na španielske médiá.

Rusi sú obvinení z prepojenia na Gennadija Petrova, údajného bossa ruskej mafie zatknutého v roku 2008 v Španielsku, ktorý neskôr utiekol späť do Ruska. Jeho syndikát je podľa španielskeho súdu zodpovedný za nájomné vraždy, pašovanie drog a zbraní, vydieranie, falšovanie a pranie špinavých peňazí. 

Medzi hľadanými osobami je napríklad Nikolaj Aulov, námestník ruského Úradu pre boj proti obchodu s narkotikami; Igor Sobolevskij, bývalý námestník Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie; či Vladislav Reznik, poslanec, ktorý predsedal parlamentnej komisii pre finančné trhy. Na zozname figuruje aj jeho manželka Diana Gindinová. 

Niektorí z nich boli spomenutí aj vo vlaňajšej obžalobe, ktorú vyniesla španielska justícia voči 27 ruským občanom. Španielska prokuratúra tvrdí, že Petrovova skupina mala kontakty s niekoľkými vysokopostavenými vládnymi činiteľmi vrátane bývalého ruského ministra obrany Anatolija Serďukova či expremiéra Viktora Zubkova. 

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu