Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opozícia v Česku sa búri: Zmeny v zákone o zbraniach prešli parlamentom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRAHA - Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky odhlasovala dnes sprísnenie zákona o zbraniach, čím si pohnevala tamojšiu opozíciu. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Ak bude mať česká polícia podozrenie, že je niektorý držiteľ zbrane nebezpečný, bude môcť predmetnú zbraň zadržať priamo u neho doma. Poslanci českého parlamentu to dnes odsúhlasili v rámci vládnej novely zákona o zbraniach a strelive. Opozícia návrh kritizuje a sťažuje sa na obmedzovanie osobnej slobody. 

Česká polícia mohla doposiaľ zbraň zhabať až vtedy, keď bol vyhotovený posudok o zdravotnej spôsobilosti jej držiteľa. "Svet sa zmenil. Či sa vám to páči alebo nie, je menej bezpečný. Bezpečnostná situácia bude za päť rokov iná," obhajoval návrh zákona o zbraniach český minister vnútra Milan Chovanec. 

Predseda opozičnej strany TOP 09 Miroslav Kalousek zase naopak vyjadril presvedčenie, že zákonov, ktoré vždy pod nejakou ušľachtilou zámienkou obmedzujú ľudskú slobodu, je v poslednom čase akosi veľa. Rovnaký názor zastávalo tiež mnoho poslancov z Občianskej demokratickej strany (ODS). 

Za novelu zákona o zbraniach a strelive nakoniec v českom parlamente hlasovalo 93 zo 153 prítomných poslancov, proti ich bolo 35. Novela teraz poputuje do Senátu, potom ju na podpis dostane český prezident Miloš Zeman. 

Viac o téme: Česká republikaZákon o zbraniach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu