Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cameron sa stretol s Obamom: Premiér chce aby Británia zotrvala v Únii

David Cameron a Barack Obama Zobraziť galériu (2)
David Cameron a Barack Obama (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Barackom Obamom v Londýne povedal, že Británia by mala zostať verná svojim spojencom v Európe i vo svete a že ich kolektívnu moc britské členstvo v EÚ umocňuje.

"Britské členstvo v EÚ nám dáva mocný nástoj na dosiahnutie prosperity a bezpečnosti, ktoré naši ľudia potrebujú, a na podporenie hodnôt, ktoré naše krajiny zdieľajú," citovala Camerona tlačová agentúra Reuters. "Teraz si myslím, že je čas zostať verný týmto hodnotám a vytrvať pri našich priateľoch a spojencoch v Európe i vo svete," dodal. 

Americký prezident povedal, že pre Britániu bude najlepšie, keď povedie silnú Európu v rámci EÚ. Zdôraznil, že Spojené štáty chcú mať za partnera silnú Britániu. Členstvo v EÚ podľa jeho slov umožňuje Británii šíriť britské hodnoty po kontinente. Jednotný hospodársky trh má pre britských občanov "mimoriadny ekonomický prínos" a to je zasa dobré pre USA.

David Cameron a Barack
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Američania podľa agentúry AP chcú, aby vplyv Británie rástol, a to aj v rámci EÚ. Konečné slovo však budú mať občania Británie, zdôraznil šéf Bieleho domu. Obama sa vrátil aj k stretnutiu s kráľovnou Alžbetou II. Povedal, že patrí medzi jeho obľúbencov a je "skutočným klenotom pre svet", nielen pre Spojené kráľovstvo. Priznal, že jedným z dôvodov jeho návštevy Británie bolo želanie zablahoželať kráľovnej k 90. narodeninám. Dodal, že ak bude on mať šťastie a dožije sa veku 90 rokov, dúfa, že bude taký plný života ako kráľovná.

Podľa agentúry AP jej manželia Obamovci darovali špeciálny album s fotografiami dokumentujúcimi stretnutia kráľovnej s americkými prezidentmi a prvými dámami. Alžbeta prvýkrát navštívila USA ešte ako princezná v roku 1951, vtedy sa stretla s prezidentom Harry S. Trumanom. Odvtedy sa stretla takmer s každým americkým prezidentom.

Viac o téme: David Cameron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu