Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Daeš opäť úradoval: Na východe Líbye zahynulo viac ako desať ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Najmenej 13 ľudí prišlo o život pri výbuchu náloží nastražených príslušníkmi Daeš pred ich ústupom z mesta Darna na východe Líbye. Oznámil to dnes líbyjský spravodajský web al-Wasat.

Podľa nemenovaných zdrojov z miestnej nemocnice k výbuchu došlo uplynulý štvrtok, keď sa skupina ľudí snažila odstrániť míny a nálože nastražené islamistami v meste, ktoré bolo ich baštou v Líbyi. Daeš sa z Darny stiahol uplynulú stredu pod tlakom znepriatelených islamistov a náletov vedených jednotkami vernými vláde so sídlom v Tobruku. 

V Líbyi od roku 2014 až do nedávna existovali dve konkurenčné vlády - jedna sídlila v Tobruku, druhá v Tripolise. Tripoliská vláda začiatkom apríla odstúpila. V Líbyi tak vládne len kabinet z Tobruku, ktorého parlament by mal hlasovať o dôvere novej vláde národnej jednoty, ktorá vznikla na základe mierovej zmluvy sprostredkovanej OSN. S jej pôsobením si medzinárodné spoločenstvo spája nádej, že sa jej podarí obnoviť stabilitu v krajine a zastaviť expanziu Daeš na líbyjskom území. 

Džihádisti hlásiaci sa k Daeš totiž využili politický chaos v Líbyi na rozšírenie svojej prítomnosti v tejto severoafrickej krajine, pričom sa im podarilo prevziať kontrolu nad pobrežným mestom Syrta. Západní predstavitelia vyjadrujú obavy, že Daeš by mohol využívať Líbyu ako základňu pre svoje útoky, a zvažujú preto nálety a operácie špeciálnych jednotiek. 

Viac o téme: NáložeDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu