Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Indiu ničia ukrutné horúčavy: Vyžiadali si už stovky obetí, ďalšie milióny v ohrození!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAJDARÁBAD - Viac než 160 mŕtvych si vyžiadali týždne úmorných horúčav na juhu a východe Indie. Podľa miestnych úradov, ktoré dnes citovala agentúra AP, tvoria väčšinu týchto obetí robotníci a roľníci v štátoch Telangána, Ándhrapradéš a Urísa, hoci na 45 stupňov Celzia vystúpili teploty aj v iných častiach krajiny.

Úrady v postihnutých oblastiach distribuujú medzi obyvateľstvom zásoby vody a potravín. Mnohé školy zostávajú zatvorené a úrady vyzývajú  ľudí, aby počas najhorúcejších hodín dňa nevychádzali zo svojich domovov. V Indii zároveň momentálne trpí následkami sucha až 330 miliónov obyvateľov, dodáva stanica BBC. Toto množstvo sa však podľa príslušných úradov zrejme ešte zvýši. Podľa vládnych zdrojov sucho zasiahlo v celej Indii vyše 250 okresov, kde žije dovedna takmer štvrtina obyvateľov krajiny. 

India je značne závislá od monzúnových zrážok, ktoré sú však už dva roky po sebe veľmi nevýrazné. Deväťdesiatjeden vodných nádrží v Indii je naplnených na najnižšiu úroveň za uplynulé desaťročie. Približne 85 percent pitnej vody pochádza na subkontinente z hydrologických kolektorov, ich hladina však klesá, uvádza organizácia WaterAid.

Viac o téme: HorúčavyMŕtviIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu