Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kerry dôrazne vyzval Moskvu: Začnite dávať pozor na prímerie v Sýrii

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada musí neodkladne prestať s porušovaním prímeria v Sýrii. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí John Kerry a vyzval Rusko, aby pomohlo pri presadzovaní tejto požiadavky, píše agentúra Reuters.

Minister Kerry v telefonickom rozhovore s ruským partnerom Sergejom Lavrovom uviedol, že "Spojené štáty očakávajú od Ruska, že vyzve (sýrsky) režim, aby sa prispôsobil prímeriu a my budeme pracovať s opozíciou, aby urobila to isté".

Spojené štáty sú si podľa Kerryho vedomé toho, že sýrske aktivity v Aleppe a jeho priľahlých oblastiach sa dejú s podporou ruských náletov, uviedol na piatkovom brífingu hovorca rezortu zahraničia John Kirby. Americký minister ruskému kolegovi tlmočil znepokojenie USA ohľadne preukázateľných správ o porušovaní prímeria, ktoré sa s ruskou podporou uskutočňuje priamo alebo v okolí mesta Aleppo na severe Sýrie, dodal Kirby.

Kerry zároveň podľa slov hovorcu prisľúbil, že americká strana sa pokúsi podniknúť rovnaké kroky v rámci svojej časti dohody, a síce medzi opozičnými skupinami, "ktoré podporujeme".

Viac o téme: RuskoSýriaJohn Kerry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu